Paret Anna och Niclas går en budoutbildning tillsammans på Karlskoga folkhögskola. – Man blir en mer harmonisk och inlyssnande människa och det kan man ju komma vart som helst med sen, menar Niclas.
Kock och mathantverk är en yrkesinriktad utbildning med råvaran i fokus.
Kursen passar lika bra för dig som är matintresserad och vill arbeta inom restaurang, storkök eller caféverksamhet, som dig som vill utveckla din matlagning och lära dig mer om mathantverk.
På kursen får måltiden och råvaran styra när vi testar tillagningsmetoder och serveringar i olika miljöer. Vi arbetar med många lokala aktörer och plockar så mycket vi kan från vårt vackra närområde. Vi förädlar och konserverar de råvaror som är i säsong just nu. Samtidigt som vi tittar framåt på kommande trender inom gastronomin, håller vi det fina mathantverket varmt om hjärtat. Varje vecka bakar vi fantastiska bakverk på riktigt bra ingredienser som vi sedan säljer i vårt café. Glädje är vårt nyckelord och det genomsyrar hela kursen.
Du kan läsa 1-2 år på kursen beroende på intresse och vad du vill få ut av din utbildning.
Kursens första år inriktar sig på grunderna i matlagning och bageri där du läser:
- Matlagning 1
- Matlagning 2
- Matlagning 3
- Service och bemötande
- Bageri 1
- Livsmedelshygien
- Livsmedels- och näringskunskap
För dig som vill avancera, och få kunskaper yrkesmotsvarande branschens krav för kock, kan under kursens andra år fördjupa dig inom:
- Service och bemötande
- Bageri 2
- Styckning
- Café
- À la carte
- Matlagning 4
- Matlagning 5
- Kunskap inom storkök
- Entreprenörskap.
Ämnena integreras och undervisningen varvas mellan teori och praktik, temaarbeten, diskussioner, grupparbeten och enskilda arbeten.
Under både kursens första och andra år ingår praktikperioder, där du kan få praktisera hos t.ex. kravodlingar, mathantverkare, charkuterier, gårdsbutiker, restauranger, bagerier, caféer m.fl.
Vi jobbar mycket praktiskt och vår utbildning är unik då vi är i köket nästan 5 dagar i veckan. Efter ett år hos oss kan du söka enklare arbete inom kök och café. Väljer du att avancera och läsa 2 år kan du söka arbete som kock eller välja fortsatta studier inom yrket
Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-23 klocktimmar/vecka.
Är du nyfiken på vad vi gör så följ oss på Instagram
Sista ansökningsdag är 2 maj. Därefter går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills kursen är full. Minsta antal deltagare för att kursen ska starta är 10 personer.
För dig som vill veta mer om folkhögskolan som skolform så hittar du det här.
Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:
- Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).
- Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.
- Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.
- Personbevis för studier som du beställer här.
- Utdrag ur belastningsregistret som du beställer här. Detta gäller de av våra utbildningar som har samarbeten med tredje part, t ex praktik, föreställningar etc.
Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.