
Planerar att bli slöjdlärare
Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.
Lediga platser: Ja
Antagningsvillkor: Inga förkunskaper krävs. Vid stort antal sökande gör vi urvalet utifrån de personliga breven. Vi strävar efter en bra gruppsammansättning där alla kan tillgodogöra sig innehållet i kursen och utvecklas tillsammans.
Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)
Internat: Ja
Kurstid: 20 aug 2025 - 5 jun 2026
Kostnader: Utöver den obligatoriska externat/internatavgiften tillkommer en avgift på ca 600 kr/termin för studieresor. Även kostnad för material tillkommer. Ett visst material vid övningar tillhandahålles fritt, i övrigt bekostas allt av deltagaren.
Kontakt: Lina Odell
E-post:
lina.odell@regionblekinge.se
TEXTIL, DESIGN ,TRADITION
Textillinjen är en ettårig utbildning med möjlighet till ett fördjupningsår. Under första året får du lära dig textila tekniker från grunden blandat med teman och projekt.
Våra huvudämnen är sömnad, mönsterkonstruktion, folklig sömnad, väv och textiltryck, men även andra tekniker tillkommer under året i kortare projektform.
Vårt fokus ligger på naturmaterial, tradition och nytänk där äldre tekniker och material anpassas till dagens förutsättningar och uttryck.
Under fördjupningsåret får du tid att fördjupa dig inom ett valt ämne eller område blandat med fasta uppgifter inom ex maskinstickning, mönsterkonstruktion samt entreprenörskap. Fördjupningsåret kräver god självdisciplin och engagemang. Året avslutas med redovisning av personligt projekt.
Om utbildningen
På textillinjen studerar du 100% fem dagar i veckan, och du har även tillgång till lokalerna kvällar och helger. Du får en egen arbetsplats i salen utrustad med symaskin, anslagstavla och arbetsyta.
I projekten arbetar du från skiss och idéutveckling till färdig produkt där redovisning sker i grupp för att få inblick i och lära sig av varandras arbetsprocesser. Mycket fokus läggs på deltagarens möjlighet att utveckla sig själv och sitt skapande.
Utbildningen ger en bred grund för vidare studier inom textil.
Utbildningens innehåll
Sömnad
Mönsterkonstruktion
Väv
Folklig sömnad
Textilt hantverk (yllebroderi, stickning mm)
Växtfärgning
Textiltryck
Ideutveckling och designprocess
Fördjupningsprojekt
Materiallära
Dräkthistoria
Studieresor och studiebesök
Under året förekommer ett eller två kortare projekt i samarbete med seniorkurserna med varierande teman från år till år, exempelvis knyppling, lagningstekniker, sashiko eller flerfärgsvirkning.
Efter genomförd utbildning får man som deltagare ett kursintyg som talar om kursens omfattning, ämnen samt närvaro.
Under kursens gång finns möjlighet att tillverka arbetsprover inför vidare studier.
Sista ansökningsdag är 2 maj. Efter 2 maj går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills det är fullt. Minsta antal deltagare för att kursen ska starta är 10 personer.
För dig som vill veta mer om folkhögskolan som skolform så hittar du det här.
Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.
Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://blekingefolkhogskola.se/blekinge-folkhogskola/utbildningar/textillinjen.html
Fler kurser inom: Textildesign Historiska textiltekniker Sömnad Textiltryck Mönster Vävning
Planerar att bli slöjdlärare
Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.
Skolan ligger i Bräkne-Hoby mitt i Blekinge och det märks verkligen i skolans miljö varför Blekinge kallas Sveriges trädgård. Skolan är omgiven av fantastisk natur där vi nyttjar vår fina park både i undervisningen och på fritiden. Vi lägger stort fokus på hållbarhet. Skolan är politiskt och religiöst obunden och Region Blekinge är huvudman.
Postadress:
Blekinge folkhögskola
Folkhögskolevägen 6
372 60 Bräkne-Hoby
Telefon:
0457- 73 18 60
E-post:
folkhogskolan@regionblekinge.se
Webbadress:
http://www.blekingefolkhogskola.se/