Ola Gustavsson går fritidsledarlinjen på folkhögskola. En varierande utbildning som innehåller allt från psykologi till isvaksbad.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är en nätbaserad utbildning med nät- och närträffar. Man studerar på halvfart i två år och studierna motsvarande 40 veckor på heltid. Då man arbetar minst 50% med ett yrkesrelevant arbete så blir studierna av en mer teoretisk karaktär som kopplas och reflekteras genom yrket.
Fritidsledarens yrkesroll innebär att bemöta människor och skapa goda relationer utifrån ett främjande perspektiv. Yrkesrollen fokuserar vidare på att synliggöra människors inneboende resurser och se alla individers lika värde. Att främja god hälsa och delaktighet i all verksamhet som man arbetar i.
Fritidsledaren arbetar huvudsakligen med individer och gruppers fritid och är framför allt verksam inom följande yrkesområden:
- Öppen verksamhet: fri och frivillig för besökaren, ex. fritidsgård, mötesplatser och församlingshem.
- Skola: under skoltid men huvudsakligen utanför ordinarie lektionstid samt inom fritidshemsverksamhet.
- Social verksamhet: inom ex. HVB-hem, SiS-institution eller LSS
Kurser och kursplan
Vi är medlemmar i Fritidsledarskolorna, den gemensamma föreningen för alla fritidsledarutbildningar i Sverige. Fritidsledarskolorna har i uppgift att främja samarbetet mellan de skolor som bedriver fritidsledarutbildning, att verka för ett kontinuerligt pedagogiskt utvecklings- och kvalitetssäkringsarbete, att verka för ett fördjupat samarbete med intressenter såväl inom yrkeskår som utbildning samt svara för en gemensam utåtriktad informationsverksamhet.
Läs mer: Jämshögs folkhögskolas lokala kursplan
Läs mer: Fritidsledarskolornas gemensamma utbildningsplan