Om kursen
Kursen kommer ur MinT Teater – grundkurs (öppnas i ny flik), och det finns ett naturligt samarbete med grundkursens deltagare i flera moment och projekt.
Under den ettåriga kursen står ett eller flera egna projekt inom teater i fokus för dig som deltagare. Det du fördjupar dig i får gärna vara en del av grundkursens årliga föreställning, men kan också vara inom ett annat område inom teatern. Du och lärarna på kursen kommer tillsammans fram till vad som blir ditt fokus i fördjupningen.
För att bli antagen till MinT Teater – projektår är det önskvärt att du har gymnasieexamen. Du ska ha förmåga att kunna arbeta självständigt, ta egna initiativ och samarbeta med andra.
Du kommer få ta del av grundmomenten i teater och även få uppgifter du kan arbeta med självständigt eller tillsammans i mindre grupp.
MinT Teater – projektår är CSN-berättigad på gymnasienivå. Kursen är inte behörighetsgivande.
Kursinnehåll och kursplan
Under den ettåriga kursen är du delaktig i att skapa både större och mindre teaterproduktioner, och får möta en publik både på och utanför skolan. Du får inblick i och lär dig vilka delar som behövs för att skapa en föreställning från början till slut.
Du kommer att arbeta med färdiga manus och skapa egna manus. Improvisation är en viktig del under hela kursen. Det är också viktigt att uppleva kultur i olika former och därför gör vi både studiebesök och ser föreställningar och utställningar.
En skådespelares viktigaste verktyg är kroppen. Under hela kursen lägger vi därför också fokus på rörelse, kroppsspråk, rytm, röst, fysisk aktivitet och medvetenhet.
Vi provar, jämför och upplever olika konstformer och låter oss inspireras. Vi gör studiebesök, går på utställningar och ser föreställningar. Vi fokuserar på dramaövningar och teaterträning.
Läs mer: Kursplan för MinT Teater – projektår (öppnas i ny flik)
Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Efter kursen har deltagaren på kursen
- fått utveckla sig själv som skådespelare med kroppen och rösten som uttrycksmedel
- fått kunskap om teaterns alla delar samt förståelse hur de samverkar med varandra
- fördjupat sina kunskaper om konstnärliga processer/projekt, olika scenkonstnärliga uttryck samt olika sätt att skapa teater på, stora som små
- fördjupat sig i ett område inom teatern och med egenansvar och stöttning av lärare driva fördjupningsprojektet från start till slut.