Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.
Kursen riktar sig till dig som önskar att vara en del av äldreomsorgen. Den förberedande kursen vård och omsorg önskar att skapa goda möjligheter till djupare kunskaper inom ämnet vård och omsorg. Kursen är förberedande inför högre studier. Fyra veckors praktik ingår under höst- och vårterminen. Efter avslutad kurs utfärdas ett intyg med avklarade moment. Detta kan uppvisas vid ansökning som vikarie inom vården och kan vara meriterande.
Genom undervisningen ska deltagaren ges möjlighet att utveckla förmåga att utföra arbetsuppgifter på ett yrkesmässigt sätt, dvs. etiskt, estetiskt, hygieniskt, ergonomiskt, hälsofrämjande, rehabiliterande, habiliterande och pedagogiskt. Undervisningen ska också bidra till att deltagarna utvecklar ett empatiskt förhållningssätt samt tar ansvar för patienter och brukare.
Utbildningen syftar till att ge deltagaren:
- förmåga att utföra arbetsuppgifter inom vård- och omsorgsområdet såsom stöd och hjälp med personlig vård och omsorg, hushållsuppgifter samt administrativa, sociala och specialpedagogiska uppgifter.
- grundläggande kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning.
- grundläggande kunskaper om människan vad gäller aspekterna biologiskt åldrande, psykologiska, sociala, kulturella och existentiella aspekter.
- kunskaper om helhetssyn på människan och förståelse av livsstilens betydelse för hälsan.
- förmåga att bemöta människor och kommunicera både skriftligt och muntligt utifrån människors olika behov och förutsättningar.
- kunskaper om arbetsmiljöns betydelse för fysisk, psykisk och social hälsa samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt.
- grundläggande förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin arbetsprocess.
Områden vi berör under kursen:
Anatomi och fysiologi 1
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
Gerontologi och geriatrik
Hälso- och sjukvård 1
Omvårdnad 1
Psykiatri 1
Psykologi 1
Social omsorg 1
40 veckor heltidsstudier
4–6 veckor praktik fördelat på 2 terminer.
20 undervisningstimmar/veckan.
15 timmar vård och omsorg samt 5 timmar svenska.
Olika examinationsformer för att se att deltagaren har kunskaper inom området.
Intyg att deltagaren efter avklarade och godkända studier har kunskaper motsvarande ett vårdbiträde.