Behzad ville kombinera sina erfarenheter som journalist med nya kunskaper och sökte en kurs om migration och social hållbarhet. Nu driver han en podcast som riktar sig till persisktalande och sänder ett program i lokalradio. Han vill underlätta för människor att kunna delta i samhället på ett aktivt sätt.
Kursens upplägg
Vi fokuserar på att du ska komma vidare, till fortsatta studier eller arbete. För att du ska få större chans till detta, ingår schemalagd tid för lärarledd studieverkstad. Det ger dig extra tid och stöd till att göra färdigt skolarbeten. Viktigt i kursen är också gemensamma aktiviteter som kompletterar ämnesstudierna och som syftar till att ge dig nya perspektiv.
De ämnen vi läser är svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, historia och religion.
Kursen är 1-3 år lång beroende på din tidigare skolgång.
Även för dig med svenska som andraspråk på gymnasienivå.
Gemensamt för allmän kurs
De ämnen du studerar förutom inriktningen är: svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religion och naturkunskap.
Studierna formas efter dina och gruppens tidigare kunskaper och erfarenheter.
En halv dag i veckan ägnar vi åt skapande verksamhet eller fysisk aktivitet.
Som deltagare är du också en del i våra gemensamma aktiviteter till exempel temadagar, friluftsdagar och kulturprogram.
Istället för betyg får du ett studieomdöme om din förmåga till fortsatta studier.
Du kan nå behörighet för fortsatta studier på yrkeshögskola eller universitet/högskola. Detta gäller oavsett vilken av de olika inriktningarna som du väljer att gå.
Kostnader
All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri. Den studerande betalar dock själv litteratur, material och vissa studieresor beroende på kurs.
Omkostnadsavgift
1.540 kr per läsår (i denna ingår kostnader för skolans gemensamma aktiviteter)
Bok- och materialkonto
1.300 kr per termin. Skolan köper in läromedel och annat arbetsmaterial för att hålla priserna nere och drar kostnaden från detta konto. För kopiering och digital tillgång till Nationalencyklopedin dras varje läsår 220 kr från kontot. Eventuell återstående summa återbetalas vid läsårets slut och blir kostnaden högre regleras det löpande.
Dator i undervisningen
På allmän kurs behöver du tillgång till bärbar dator för att ta del av undervisningen. Om du inte har egen dator kan du hyra av oss terminsvis. Om du hyr dator av oss har du tillgång till den även på din fritid (ej under sommarlovet). Hyra för bärbar dator (Chromebook): 655 kr/termin
Övrig fakta
Boende
Möjlighet till boende på internat finns.
Kurstyp
Behörighetsgivande kurs; SeQF-nivå 2 eller 4
Studiestödsnivå (CSN): Grund- och gymnasienivå (A1)