Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.
Vill du lära dig hur metall kan användas inom konsthantverk och design? Vi erbjuder en bred och grundläggande utbildning där hantverket och materialkunskap varvas med uppgifter i syfte att utveckla formkänsla, designtänkande och uttrycksvilja. Teckning, målning och presentationsteknik ingår. En stor del av studietiden ägnas åt konstnärlig grundträning.
Kursen behandlar material och teknik för såväl konsthantverk som metallformgivning. Du som söker kan ha olika målsättningar med dina studier . För många är det ett steg på vägen till högskolornas metallutbildningar. Hälften av våra studenter har under de senaste fem åren fortsatt till högre konstnärliga utbildningar.
Tidigare erfarenhet av metall från gymnasium eller studiecirklar är bra men det är inget krav. Det viktigaste är ett uppriktigt intresse.
Kursinnehåll
Metall:
Årskurs ett och två arbetar tillsammans i verkstaden där teori och materialkunskap varvas med uppgifter i syfte att utveckla formkänsla och konstnärligt uttryckssätt. I kursen ingår många av de tekniker som man behöver inom metallkonsthantverk.
Arbetet består av uppgifter där de olika teknikerna ingår och där det ibland också finns ett designproblem att lösa. Kursen berör ett stort område, från det lilla smycket till det stora svetsade eller smidda arbetet.
Vi jobbar med både ädla och oädla metaller och går igenom dekortekniker som etsning, ciselering och metallfärgning. Även ritteknik, presentationsteknik och modelltillverkning är en del av kursen.
Vi arbetar både med givna och egenhändigt formulerade uppgifter. Någon gång per år görs projektarbeten tillsammans med keramiklinjen.
Eleverna i årskurs två har större frihet att formulera egna uppgifter. Du förfogar över en egen arbetsplats med en uppsättning verktyg under studietiden.
I verkstaden finns svarv, fräs, svets och smidesässja. Verkstaden är öppen även under kvällar och helger. Ansvaret för dess skötsel har vi tillsammans.
Bild:
Här får du grundläggande kunskaper i kroki, modellmålning, skissteknik, perspektiv- och färglära för att utveckla ditt personliga bildspråk och främja din konstnärliga utveckling. Bildundervisningen är en viktig del i framställningen av arbetsprover för elever som tänker söka till en högre konstnärlig utbildning.
Företagskunskap:
Grundläggande kunskaper i att starta och driva ett företag. Stor vikt läggs vid de förutsättningar som gäller för konsthantverkare. Delkursen ingår i den tvååriga utbildning och ges vartannat år.
Photoshop:
Bildredigering i Photoshop ingår för att underlätta framställning av arbetsprov för högre studier. Du har tillgång till datorer, scanner, digitalkameror, Internet och IT-handledning.
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. Du betalar endast för ditt material.
Eventuellt kan du läsa kärnämnen för särskild behörighet
Ansökan
Arbetsprov omfattande ett tecknat eller målat självporträtt i A-4 format tillsammans med övriga handlingar ska vara skolan tillhanda senast den 15 april. Lärare samt deltagarrepresentanter deltar i urvalet.
Sen ansökan?
Vi tar emot sena ansökningar och behandlar dem efter den första antagningsomgången.
Besök oss
Välkommen hit för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. För att du ska få ett så bra mottagande som möjligt kontaktar du kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök.
VÄLKOMMEN MED DIN ANSÖKAN!