En annan ekonomi är möjlig

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Färnebo folkhögskola
Plats:
Österfärnebo - Gävleborgs län
Längd:
10 veckor
Studietakt:
25%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
6 oktober 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Inga särskilda förkunskaper utöver grundläggande kunskap i svenska och intresse. Kursen kräver tillgång till dator med videokamera och hörlurar samt en välfungerande internetanslutning.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 14 okt 2024 - 20 dec 2024

Träffar:
1 obligatorisk träff
10 obligatoriska nätträffar
1 frivillig träff

Kostnader: Anmälningsavgift på 200 SEK. Kostnader för mat, logi och resor i samband med kursträffar tillkommer. Ca 200 kr per person och natt i skolans lokaler samt ca 500 kr för mat.

Kontakt: Jonathan Korsar

E-post:
jonathan.korsar@farnebo.se

Detta är en kurs om ekonomiska alternativ för en hållbar och rättvis omställning.

Det är nästan enklare att föreställa sig världens undergång än en ny hållbar och mer demokratisk ekonomisk utveckling. Rapporter om skenande ojämlikheter, klimatkris, ökade levnadskostnader, krig och konflikter präglar nyhetsflödet. Att lära sig om andra sätt att organisera samhället och ekonomin på är i dessa tider oerhört viktigt.

Denna kurs tar som sin utgångspunkt den utmaning som Wellbeing Economy Alliance (WEAll) tagit på sig att arbeta med, dvs utmaningen att förändra vårt ekonomiska system och skapa en hållbar ekonomi med fokus på välbefinnande inom planetens gränser. Vi bjuder in alla som är intresserade till en kurs där vi utforskar hur delarna i ett nytt rättvist, hållbart och mer demokratiskt ekonomiskt system kan se ut.

I kursen lär vi oss om praktiska alternativ som solidaritetsekonomi, ”not for profit”-ekonomi, energidemokrati, personalövertagande och kooperation, lokalekonomiskt omställningsarbete mm.

Vi lär oss från en mångfald av traditioner och jämför vad olika modeller och rörelser strävar efter att skapa. Vi bygger vidare på bland annat skolans erfarenheter av ge kurser om rättvis klimatomställning, lokalekonomiskt omställningsarbete samt på de praktiska erfarenheter av utveckla demokratiska ekonomiska alternativ som finns inom folkrörelser i Sverige och andra länder.

Kursen är 10 veckor på deltid och utformad för att den som deltar ska kunna jobba eller studera något annat samtidigt.

 

Kursens syfte

Kursen ger den deltagande breda kunskaper och mycket inspiration för fortsatt lärande och arbete med att skapa en mer demokratisk, hållbar och rättvis ekonomisk utveckling.

Kursen rustar den deltagande för lokalt arbete i civilsamhällets organisationer, kommuner och företag som jobbar för en hållbar utveckling.
Slutförd kurs ger dig ett intyg.

Kursupplägg

 

I kursen arbetar vi med en blandning av studiematerial, inkluderande filmer, poddar och texter. Vi tittar bland annat på dokumentären Outgrow the system, som beskriver en mångfald av praktiska ekonomiska alternativ.

Kursträffar kommer att främst ske digitalt, men det kommer även finnas tillfälle att ses fysiskt på de platser där det finns fler som deltar.

I kursen träffas vi en kväll i veckan. Då finns det tid för genomgångar och presentationer, men framförallt tid för samtal kring de frågeställningar, lokala frågor samt det studiematerial vi arbetat med mellan träffarna.

I tillägg till detta för vi dialog och skriver kring olika uppgifter i kursens nätforum där fokus ligger på dialog och lärande. Detta sker inte minst genom att alla deltagare delar observationer, frågor, reflektioner och idéer. Detta gör utifrån kursens veckouppgifter, samt med utgångspunkt i deras egna erfarenheter och lokala sammanhang.

Kursen inleds med en helg på skolan. Preliminärt avslutas kursen även med en helg på skolan.

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter slutförd kurs har du utvecklat dina praktiska och teoretiska kunskaper kring möjligheterna att främja hållbar utveckling genom att ställa om ekonomin; till exempel genom lokalekonomiskt omställningsarbete, kooperativ utveckling, personalövertagande och grön demokratisk omställning.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://farnebo.se/kurser/en-annan-ekonomi-ar-mojlig/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln

Färnebo folkhögskola

Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring och vi arbetar utifrån mer än fyrtio års erfarenhet av folkbildning och lärande. Färnebo folkhögskola finns i Österfärnebo och Gävle. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Färnebo folkhögskola
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo

Telefon: 0291-202 75
E-post: info@farnebo.se
Webbadress: http://www.farnebo.se/