Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.
Webinarie:
Kan landsbygden bli vinnare på energiomställningen?
Torsdag 7 nov kl.18.30-20.00
Leif Tyrén, från Coompanion Värmland, och Jenny Breslin, från Hela Sverige ska levas projekt Förankrad i med- och motvind, för ett samtal med Jonathan Korsar.
De senaste åren har energipolitiken ofta landat på ett sätt som skapat motstånd och missnöje på landsbygden. Alla har varit överens om att det behövs mer el för att lyckas fasa ut fossila bränslen i industrin och transportsektorn, men hur ska den produceras? I detta webinarie kommer vi föra ett samtal om detta. Vi lär oss om ”energigemenskaper” som ett alternativ för att göra fler delaktiga i omställningen. Vi får lära oss om Framtidskraft, ett verktyg som Coompanion Värmland tagit fram för att människor på en ort ska kunna planera sina egna energigemenskaper. Vi lär oss även om erfarenheter och lärdomar från Hela Sverige ska levas projekt Förankrad i med- och motvind.
Webinarie:
Northvolt, fossilfritt stål, nya gruvor – grön omställning eller ny kolonialism?
Måndag 18 november kl.18.30-20.00:
Lars Igeland och deltagare från kursen Framtidslandet delar med sig vad de sett och lärt sig under sin resa i Norrland under hösten.
Blir stålet grönt? Räcker elen? Innebär satsningarna ett lyft för norra Sverige eller en ny våg av plundring och kolonialism? Hur skulle en verklig grön industriomställning kunna se ut?
Folkhögskolekursen Framtidslandet har precis kommit hem från en studieresa i Norrbotten och Sápmi. De har mött samer och närboende som kämpar mot nya gruvor i Gallok och Laver och sett hur en hel stad, Kiruna, har flyttats för LKAB:s expansion. De har sett landets största vindkraftsområde Markbygden och barackbyarna vid det ”fossilfria” stålverksbygget i Boden.
Under webbinariet visar de bilder och bjuder in till samtal om den massiva industrisatsningen.
Webinarie:
Nödvändig omställning i skogen – hur då?
Måndag 27 nov kl.18.00-19:30:
Föreläsning med Lina Burnelius från Skydda Skogen. Beke Regelin håller i samtalet.
Trots att det finns flera åtaganden och förordningar på EU- och FN-nivå fortsätter den sista spillran av naturskog i Sverige att avverkas i hög takt och förvandlas till ensartade trädplantager. Tillsammans med naturskogen försvinner kolinlagringen i både träden och marken, härlig natur för människorna att vistas i och inte minst den biologiska mångfalden. Att värna om den biologiska mångfalden är grundpelaren för ett fungerande liv på jorden och förutsättningen för att ha kvar motståndskraft för att kunna bemöta bland annat klimatförändringen. Lina är aktiv inom föreningen Skydda Skogen och kämpar för att även framtida generationer ska ha en beboelig, motståndskraftig och frisk planet att leva på. Denna kväll hjälper hon oss att blicka framåt: Hur kan vi göra på andra och bättre sätt i skogen istället för att bara mala på i samma destruktiva spår?