
Planerar att bli slöjdlärare
Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.
Lediga platser: Ja
Antagningsvillkor: Du söker med ett brev där du berättar om dig själv, din stickning och varför du vill gå just den här kursen. Meriterande: tidigare erfarenheter av stickning, din vilja att utveckla dina idéer och din förmåga att uttrycka dig genom stickning.
Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)
Internat: Nej
Kurstid: 20 aug 2025 - 7 jun 2026
Träffar:
8 obligatoriska träffar
16 obligatoriska nätträffar
16 frivilliga nätträffar
Kostnader: Att studera på Färnebo folkhögskola är kostnadsfritt, men en administrativ avgift på 300 kr tas ut i samband med att deltagaren tackar ja till kursen. Kostnader för boende, mat och studiematerial tillkommer.
Kontakt: Josefin Edling
E-post:
josefin.edling@farnebo.se
På den här kursen kommer vi att fördjupa oss i formgivning av stickade plagg och föremål. Du får möjlighet att utveckla ditt personliga formspråk och utforska dina idéer.
Genom kreativa övningar och utforskande arbetssätt kommer vi att formge och designa stickade plagg och föremål. Stickteknik och stick-konstruktion blir verktyg för att hitta de uttryck vi vill nå. En viktig del av kursen är att medvetet följa processen från idé till färdig stickning. Därför kommer vi både öva oss på att formulera och beskriva idéer samt att berätta om den färdiga stickningen. Kursen innehåller även tillfällen för att teckna, skriva och räkna. Att testa idéer, prova tekniker och därefter utvärdera kommer genomsyra alla moment.
Uppgifterna på kursen kommer att bestå av formgivning utifrån givna teman. Det ger dig chansen att tolka ett tema och skapa något personligt av det.
Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola och drivs av engagemanget i vår tids stora frågor. De teman vi kommer att utgå från i det stickade materialet kommer därför kretsa kring ämnen som: identitet och kropp, krig och fred eller miljö och modernitet. Vi kommer också att utgå från och lära oss mer om hållbara textila material och hållbar textilanvändning.
Vi kommer att göra många olika stickprover och övningar under hela kursen. Färg, form, material, struktur och känsla kommer att vara centralt. För att hinna med många olika moment kommer du inte hinna sticka färdiga plagg i vuxenstorlek, istället vi kommer att jobba med modeller i liten storlek.
Datum för fysiska träffar under höstterminen:
Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Verktyg och förmåga att kunna sticka efter egna idéer. Kunna förmedla sin stickning till andra, antingen genom stickbeskrivning eller genom att visa och berätta i någon form. Kunna mer om den stickade traditionen och olika sticktekniker. Kunna mer om hållbar textil och hållbar textilanvändning.
Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://farnebo.se/kurser/stickning-formgivning-och-ide/
Fler kurser inom: Textildesign Stickning
Planerar att bli slöjdlärare
Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.
Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring och vi arbetar utifrån mer än fyrtio års erfarenhet av folkbildning och lärande. Färnebo folkhögskola finns i Österfärnebo och Gävle.
Postadress:
Färnebo folkhögskola
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo
Telefon:
0291-202 75
E-post:
info@farnebo.se
Webbadress:
http://www.farnebo.se/