Hållbar energi tillsammans - distans

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Färnebo folkhögskola
Plats:
Österfärnebo - Gävleborgs län
Längd:
10 veckor
Studietakt:
25%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
2 mars 2025

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Inga särskilda förkunskaper utöver grundläggande kunskap i svenska och intresse. Kursen kräver tillgång till dator med videokamera och hörlurar samt en välfungerande internetanslutning.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 18 mar 2025 - 20 maj 2025

Träffar:
10 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri. Anmälningsavgift på 200 SEK täcker viss kopiering och försäkring. Kostnader för annat studiematerial och resor i samband med frivilliga studiebesök kan tillkomma.

Kontakt: Jonathan Korsar

E-post:
jonathan.korsar@farnebo.se

I kursen lär du dig hur vi tillsammans kan skapa och utveckla hållbara, lokala energilösningar. Målet med kursen är att hitta olika vägar att gå från idé till handling.

Kursen är 10 veckor på deltid och utformad för att den som deltar ska kunna jobba eller studera något annat samtidigt.
I kursen kommer du lära dig både om lokalt arbete och möjligheter att ta debatten om hållbar energi. Vi kommer med andra ord att fokusera såväl på vad vi själva kan göra, och vad politiken borde göra.
Du får kunskap om hur du tillsammans med andra kan arbeta med solel och andra former av lokala energisystem, energidelning och energihushållning.


Du lär dig bland annat om:

 

  • Hur landsbygden kan vinna på att äga lokal energi.
  • Hur boende i städer kan ha nytta av att dela på energi, elbilar, batterier mm.



I kursen använder vi bland annat med ett nytt studiematerial, Hållbar energi tillsammans – studiematerial om medborgardriven omställning och energigemenskaper. Vi arbetar också med artiklar, TV-inslag, poddar med mera.

Kursträffar kommer att främst ske digitalt på tisdagar kl.15-17, men det kommer även finnas tillfälle att ses fysiskt på de platser där det finns fler som deltar. Ett antal studiebesök utgör också en frivillig del av kursen.

Förutom gemensamt upplägg så har du möjlighet att jobba med ett projekt i kursen som tex kan vara att utforska möjligheterna för, och praktiskt arbeta med, ett lokalt energisamarbete där du bor.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter slutförd kurs har du utvecklat dina praktiska och teoretiska kunskaper kring möjligheterna att utveckla mer lokal, hållbar energi.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://farnebo.se/kurser/hallbar-energi-tillsammans/

Fler kurser inom: Hållbar utveckling

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln

Färnebo folkhögskola

Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring och vi arbetar utifrån mer än fyrtio års erfarenhet av folkbildning och lärande. Färnebo folkhögskola finns i Österfärnebo och Gävle. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Färnebo folkhögskola
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo

Telefon: 0291-202 75
E-post: info@farnebo.se
Webbadress: http://www.farnebo.se/