Kreativt feministiskt broderi för rättvisa- distans

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Färnebo folkhögskola
Plats:
Österfärnebo - Gävleborgs län
Längd:
< 1 år
Studietakt:
25%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
15 nov 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Inga förkunskaper i vare sig ekofeminism, samhällsfrågor eller broderi krävs.  Däremot ett brinnande intresse för att lära sig att uttrycka sig textilt, för att utmana egna föreställningar, gå utanför sin bekvämlighetszon och lära med och av andra.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 15 jan 2025 - 11 jun 2025

Träffar:
2 obligatoriska träffar
9 obligatoriska nätträffar
1 frivillig träff
1 frivillig nätträff

Kostnader: 200 kr. i administrationsavgift. Viss material kostnad tillkommer (c.a. 800kr), fast vi försöker återbruka textiler så mycket som möjligt. Under träffarna i Stockholm och Österfärnebo tillkommer kostnader för mat och logi.

Kontakt: Carmen Blanco Valer

E-post:
carmen.blanco.valer@farnebo.se

Tillsammans reflekterar och analyserar vi det som händer i samhället och med hjälp att textila uttrycksformer får vi kraft att påverka och stärka vår framtidstro!

I tider av oro över sociala utmaningar och hot mot miljön är det viktigt att  använda vår kreativitet.Tillsammans kan vi försvara både våra drömmar om en annan möjlig värld och skaparglädjen!  

Textilierna har sedan urminnes tider varit närvarande i människornas kollektiva strävan att väva fram livet med omsorg. Med hjälp av feministiskt historia och teorier granskar vi kön-, klass- och kolonialförtryck. Genom ekofeminismen förstår vi hur dominans över naturen hör ihop med dominans mot kvinnor och icke-binära. Utifrån urfolkens sekellånga försvar av naturen lär vi oss att komma närmare naturen som är både omkring och inom oss. Vi ifrågasätter också separationen mellan natur och människor. Vi hämtar också inspiration från politisk textilpraktik i den globala syd.  

Vi inspireras av artivister och folkrörelser runt om i världen som med hjälp av kreativa former har pekat ut orättvisor, försvarat mänskliga rättigheter och demokrati. De har bidragit till gemenskaper som vägrat att ge upp drömmarna om rättvisa samhällen.  

Kursen blir en mötesplats för människor som vill reflektera kring samhällsorättvisor och förtryck mot människor utifrån bland annat deras könsidentitet, klass, hudfärg, ålder, religion, ursprung, osv. Vi vill även väcka inspiration, solidaritet och läkande skaparglädje genom en ekofeministisk textilvärld baserad på syskonskap. 

Kursens utmanar separationen mellan tankearbete och kroppsarbete och ifrågasätter att vissa mänskliga uttrycksformer anses vara mer värda än andra. T. ex. att skrivkonst och texter ses som mer värda än målning, teckning eller gestaltning. Dessa i sin tur placeras högre upp i hierarkin än exempelvis textila uttryck som broderi, vävning, virkning, stickning, osv. Det här anser vi beror på att man i västvärlden sett dessa konstarter som något som utförts av kvinnor eller koloniserade folk som placerats långt ner i den hierarkiska samhällspyramiden.  

Kursen vill främja en omsorgsetik som uppmuntrar att vi tar hand om varandra, om planeten och värnar om livet. Vi vill utmana de separerande och konkurrerande synsätt vi växt upp med och matas med till vardags. Därefter vill vi stimulera processen som gör oss hela genom att närma oss naturen och ta fram naturen i oss, älska oss själva och vår omgivning men även förena vårt tänkande, vårt kännande och det som våra händer skapar. Vi kommer att leka med färg och form med hjälp av akvareller, för att sedan gå över till textilt skapande, inspirerade av den feministiska textila boom som växt fram som en rörelse i Latinamerika.   

Vi hoppas se till att vårt gemensamma skapande bidrar till demokrati, lokal och global solidaritet, syskonskap och till en omsorgsetik. Förutom att ge oss glädje bidrar vårt skapande till samhällsförändringar i vår näromgivning. 

 

 

Kursupplägg  

 

Kursen pågår från slutet av januari till slutet av maj 2025.  
Studietakt är 25%  med digitala träffar varje vecka via zoom, en helgträff i början av kursen i Stockholm och en fyra dagars träff i Färnebo folkhögskolas lokaler i Österfärnebo. 

De digitala träffarna är på onsdagar mellan 18:30- 21:00. 

De fysiska träffarna är: 

Träff 1) i Stockholm den 8-9 februari 

Träff 2) i Österfärnebo (Gästrikland) 2-3-4 maj  

Träff 3)  23-24 och 25 maj för montering av utställning, vernissage den 24 maj offentlig visning under ”Drakens dag” i Solidaritetshuset och den 25 maj summering och utvärdering.  

 

 

 
Kursens syfte 

 
- Att stimulera ekofeministiska reflektioner kring klimat och miljökris.  
- Att stimulera reflektioner kring samhällsorättvisor lokalt och globalt. 
- Att stimulera ifrågasättandet av separerande och hierarkiska tudelningar mellan människa och natur, kvinnor och män, vita och icke-vita, globala nord och globala syd, tankearbete och kroppsarbete.  
- Att inspirera till försvar av demokratin och rättigheter samt miljö/klimat engagemang genom textilt skapande. 
- Att skapa en gemenskap baserad på känslotänkande textilt skapande. 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Grundläggande kunskap i ekofeminism och rättvisefrågor. 
Utveckla sina nyförvärvade eller återuppväckta textila färdigheter.  
Ha skapat ett textilt verk kopplad till kursens fokus på rättvise- och klimat/miljöfrågor.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://farnebo.se/kurser/kreativ-feminism-for-rattvisa/

Färnebo folkhögskola

Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring och vi arbetar utifrån mer än fyrtio års erfarenhet av folkbildning och lärande. Färnebo folkhögskola finns i Österfärnebo och Gävle. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Färnebo folkhögskola
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo

Telefon: 0291-202 75
E-post: info@farnebo.se
Webbadress: http://www.farnebo.se/