Bayan Abualadas drömmer om att plugga vidare på universitetet. Efter snart fem år på Allmän kurs på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen är hon nära att nå målet att få gymnasiebehörighet så att hon kan söka sig vidare till högskolan.
Allmän kurs är ett alternativ till gymnasieskola eller komvux. Den är till för dig som behöver komplettera din utbildning från grundskolan och/eller gymnasiet. På folkhögskolan har du möjlighet att studera i lugn takt i en trygg miljö, där du får både stimulans och tid till eftertanke. För oss är dialog, kunskap och personlig utveckling lika viktiga.
Studierna är i stor utsträckning anpassade till dina förkunskaper vilket betyder att du börjar där du står. Vi vill ge dig en god grund för ett livslångt lärande vare sig dina fortsatta studier sker på gymnasienivå, högskolan eller yrkeshögskolan, som fortbildning i arbetslivet eller som ett eget bildningsprojekt.
Vi erbjuder extra undervisning i svenska för dig som har svenska som andraspråk och vi kan också anpassa studietakten.
Kurens innehåll
Du läser de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, historia och religion.
Du kommer att få arbeta mycket med att utveckla din studieteknik och din förmåga att ta ansvar för och planera dina studier.
Våra blockstudier innebär att du får träning i att fördjupa dig i ett ämnesområde. Du får söka kunskaper och samarbeta i grupp för att därmed få en helhetsbild av det område du arbetar med.
Kreativitet stärker självkänslan och underlättar dina teoretiska studier. Därför innehåller kursen också estetiska/praktiska ämnen. Det kan till exempel vara bild, musik, drama eller hantverk.
En trygg miljö med högt i tak underlättar studiearbetet. Därför lägger vi tid på att skapa ett gott studieklimat genom att arbeta mycket med gruppaktiviteter som till exempel gemensamma friskvårdsaktiviteter, temadagar och estetisk verksamhet.
Kurslängd och tider
Hur lång tid du går allmän kurs beror på vad du studerat tidigare och vad du har för syfte med dina studier. Kursen är på heltid och upplagd så att du ska kunna klara av dina studier under arbetsdagen, ca 8.30 – 16. Du ska alltså normalt inte behöva sitta hemma på kvällarna med studier.