Socialpedagogisk utbildning

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Gotlands folkhögskola, enhet Fårösund
Plats:
Fårösund - Gotlands län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du som söker ska ha 3-årigt gymnasium eller motsvarande; du måste vara minst 21 år; har du tidigare haft beroendeproblematik krävs minst två års drogfrihet. Du ansöker med ett personligt brev, se kursens webbplats för detaljer.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2025 - 4 jun 2027

Kostnader: Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri. Det tillkommer deltagar- och materialavgifter. Du hittar information om detta på kursens webbplats.

Kontakt: Mia hallin

Telefon: 0737-65 88 71

E-post:
mia.hallin01@edu.gotland.se

Utbilda dig till socialpedagog på vår 2-åriga yrkesutbildning med inriktning kommunikation och bemötande på norra Gotland.

Vad gör en socialpedagog? 

Socialpedagoger arbetar ofta med unga och vuxna som har utmaningar och svårigheter i livet. Idag hittar du jobb inom skola, ungdomsgårdar, fältarbete, behandlingshem, kriminalvården, boendestöd, LSS och inom social mobilisering i civilsamhällets föreningar och organisationer. På vissa platser anställs även socialpedagoger inom socialtjänsten. En god förmåga att bygga relationer och ett salutogent förhållningssätt som bygger på det friska, det som fungerar är centralt i yrkesrollen.

Vem är du?

Du som kommer till oss vill arbeta såväl främjande som förebyggande med människor och samhällsförändring. Som socialpedagog är du med och skapar möjligheter för människor. Det kräver såväl personlig mognad som engagemang och empati. Förutom teoretiska kunskaper så får du under utbildningen möjlighet att öva på olika pedagogiska metoder och uttryckssätt för att fylla på din verktygslåda. Till exempel relationell pedagogik, salutogent ledarskap och kontaktskapande kommunikation. 

Hur funkar utbildningen? 

Utbildningen är på heltid under 4 terminer.
Här på Gotland har vi en bred utbildning som spänner över många områden. Vi arbetar processinriktat där du kopplar teoretiska och praktiska kunskaper till egna erfarenheter. På så sätt skapas en känsla av sammanhang. Studierna är ämnesövergripande och belyses utifrån perspektiven individ, grupp och samhälle. Det ingår såväl klassrumsundervisning och studiebesök som föreläsningar och workshops av yrkesverksamma gästlärare. Du får såväl teoretiska yrkeskunskaper som praktisk erfarenhet. Hög närvaro och ett stort eget ansvar är förutsättningar för att genomföra utbildningen.

I mötet med andra lär du dig om dig själv och din omvärld. Utbildningen bygger därför på ett gemensamt lärande med fokus på alla deltagares aktiva bidrag. Det bidrar till en större förståelse för samhället och människors olika förutsättningar och perspektiv. 
Som en röd tråd genom hela utbildningen tränar vi kontaktskapande kommunikation och konflikthantering.

Vi lägger stor vikt vid att våra deltagare utvecklar centrala förmågor i den socialpedagogiska yrkesrollen. I det ingår en personlig professionell utveckling med förståelse för grupprocesser och konflikthantering. I utbildningen ingår även obligatoriska aktiviteter som läger och vandring med övernattning på annan plats på Gotland. Det kan även ingå en obligatorisk studieresa till fastlandet.

Lärande I Arbete

Vi har ett nära samarbete med arbetslivet och under utbildningen har du två LIA-perioder (Lärande I Arbete) på 7 respektive 10 veckor. Du hittar dina LIA-platser i samverkan med dina lärare.

Kvalitetssäkrad utbildning

Gotlands folkhögskola är medlem i branschorganisationen BALSAM som verkar för utveckling och kvalitetssäkring av socialpedagogiska yrkesutbildningar. På socialpedagog.nu kan du läsa mer om föreningen.

Att studera hos oss

Vi tror på att alla människor har värdefulla kunskaper och erfarenheter. Vi lär oss av varandra och lägger stor vikt vid gemenskap, möten mellan deltagare och förmågan att samarbeta. Arbetssätten varierar och vi varvar föreläsningar med grupparbeten och diskussioner. Utflykter, studiebesök och temadagar ingår i studierna.

En förutsättning för att du ska lyckas med utbildningen är att du har en egen drivkraft att studera. Som studerande på folkhögskola förväntas du vara aktiv och ta eget ansvar för dina studier. Du förväntas visa engagemang och ha en hög närvaro.

Våra klassrum finns både på folkhögskolan och i den gotländska naturen - strand, skog och i världsarvet Visby.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Målsättningen är att ge en bred kompetens för socialpedagogiskt arbete inom exempelvis behandlingshem, skola, ungdomsgård, boendestöd, socialpsykiatri och LSS-verksamheter.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://gotlandsfolkhogskola.se/kurser/profilkurser/socialpedagogisk-utbildning

På utbildningen pratar vi om djupa saker med varandra. När någon vågade öppna sig så vågade jag det också!

Said, Malin, Albin och Sanna läser till socialpedagoger på Sommenbygdens folkhögskola. Att de fyra klasskamraterna är engagerade i att göra skillnad i samhället finns det inga tvivel om. Och arbetsplatserna och möjligheterna är många.

Läs hela artikeln

Gotlands folkhögskola, enhet Fårösund

Välkommen till Gotlands folkhögskola – en plats för utveckling, lärande och skapande. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Gotlands folkhögskola, enhet Fårösund
Kustparksvägen 6
624 70 Fårösund

Telefon: 0498-20 36 50
E-post: folkhogskolan@gotland.se
Webbadress: http://www.gotlandsfolkhogskola.se/