Här kan du skaffa dig kunskaper motsvarande årskurs 9 i ämnena svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och samhällskunskap. Utbildningen omfattar minst ett år heltidsstudier.
Allmän kurs är för dig som är intresserad av individuellt anpassade vuxenstudier. Kursen riktar sig till dig som saknar fullständig grundskolenivå och därmed behöver komplettera tidigare studier.
Bra att veta om utbildningen
Folkhögskolan har en egen modell som bygger dels på omfattning och dels på innehåll. För grundskolenivå gäller att du kan uppnå omfattning genom minst ett års studier på allmän kurs, samt ett innehåll där du uppnår kunskaper motsvarande lägst godkänd nivå för grundskolans kursplaner i årskurs 9. Detta avser ämnena svenska, engelska, matematik och samhällskunskap. Därefter finns det möjlighet att fortsätta studierna på folkhögskolans Allmän kurs på gymnasienivå. Studierna bedrivs i huvudsak på heltid.
Utbildningens upplägg
Allmän kurs bedrivs tematiskt där man arbetar ämnesövergripande i blockstudier. Ämnena historia, naturkunskap, religion, samhällskunskap, psykologi och svenska vävs samman inom olika arbetsområden. På detta vis sätter vi undervisningen i ett större sammanhang, vilket skapar en helhetsbild och förståelse för hur saker och ting hänger ihop. Detta arbetssätt kommer att ge dig de kunskaper som du behöver utifrån din individuella studieplan. Engelska och matematik ingår även till viss del, men mestadels studerar du dessa ämnen separat utifrån din nivå.
Samtal och aktivt deltagande
I folkhögskolemodellen är samtalet och ditt aktiva deltagande viktigt. Genom att studera i mindre grupper har lärarna mer tid för varje deltagare och du får hjälp att nå dina mål. Vi jobbar inte med prov och tester som man ofta gör i den traditionella skolvärlden, men arbetsformer med skriftliga såväl som muntliga moment är vanligt förekommande. Som deltagare har du stora möjligheter att själv vara med och utforma undervisningen utifrån intresse och egna erfarenheter.
Gemensamma aktiviteter
Några gånger bryts det ordinarie schemat för skolgemensamma dagar, studiebesök, workshops, konserter och kulturevenemang med mera. Dessa är obligatoriska för alla, oberoende av hur ordinarie schema ser ut. Vi erbjuder deltagarcoacher som stöd i dina studier. Samverkan och samarbete mellan skolans olika linjer är en viktig del under din studietid. Efter skoltid erbjuder vi även aktiviteter anordnade av skolans fadderverksamhet och skolans idrottsförening.
Kursplan
För att få kunskaper motsvarande grundskolenivå erbjuder vi ämnena:
- Svenska motsvarande årskurs 9
- Engelska motsvarande årskurs 9
- Matematik motsvarande årskurs 9
- Samhällskunskap motsvarande årskurs 9
Vi erbjuder även ett antal tillvalsämnen som kan variera under läsåret beroende på intresse och förutsättningar. Exempel på tillvalsämnen är:
- Idrott och ledarskap
- Dart
- Keramik
- Kreativt skapande
- Motion
- Näringsliv
Kursmål
För att nå kursens mål fokuserar vi på att:
- Stärka deltagarens studieförmåga genom att träna på att samla in och bearbeta information samt formulera och presentera uppgifter skriftligt och muntligt.
- Utveckla deltagares förmåga att kommunicera med andra i tal och skrift och att kunna hantera olika medier.
- Lära deltagare ett analytiskt förhållningssätt och ett kritiskt tänkande i förhållande till information.
- Motivera och entusiasmera deltagare.
- Ge deltagare förutsättningar att lära tillsammans och vara del av ett socialt sammanhang.
Så ansöker du
- Klicka på knappen ”Ansök här” som syns när ansökan är öppen. Du kommer då till Schoolsofts ansökningssida.
- Logga in i Schoolsoft. För att ansöka behöver du ett konto – om du inte har ett konto kan du enkelt skapa ett genom att klicka ”Registrera dig här”.
- Fyll i dina uppgifter i Schoolsoft och bifoga de bilagor och betygsdokument som efterfrågas.
- Skicka in din fullständiga ansökan innan sista ansökningsdatum.
Bifoga i ansökan
I ansökan bifogar du:
Urvalskriterier
- Eftersom folkhögskolan har ett uppdrag att utjämna utbildningsklyftorna i samhället prioriteras sökande med kort utbildning framför sökande med längre utbildning
- Eftersom lärande är livslångt måste äldres behov av utbildning väga tungt vid antagningen. Äldre sökande går därför före yngre sökande
- Förtur ges till deltagare som fortsätter på allmän kurs och har skött sina studier
Läs mer om antagningsprocessen på skolans webbplats.