Syftet med kursen är att skapa en mötesplats för dig som är intresserad av att arbeta med djurunderstödd friskvård med inriktning hund och häst samt ge dig verktyg för framtida arbete.
Kursplan
Kursupplägg
Utbildningen pågår under höstterminen 2025 med start den 17 oktober. De fysiska träffarna är den 17 oktober, 13-14 november, 27-28 november och avslutning den 11-12 december. Mellan träffarna sker studierna på distans.
Kursinnehåll
I kursen ingår följande moment:
- Terapihund/vårdhund
- Ridning för personer med funktionsnedsättning
- Ledarskap
- Djurunderstödd grön rehab
- Vilka vetenskapliga belägg finns det för att djurunderstödd friskvård ger effekt?
Utgångspunkt för kursens innehåll är djurens betydelse för människors hälsa.
Kursmål
Målet med kursen är att skapa en mötesplats för dig som är intresserad av att arbeta med djurunderstödd friskvård med inriktning hund och häst, samt att ge dig verktyg för framtida arbete.
Metodik och studier
Studierna sker både via fysiska träffar på Katrinebergs folkhögskola och via distansstudier på en digital plattform. Kursen förutsätter aktivt deltagande, både vid träffarna på Katrinebergs folkhögskola och på nätet.
Antagningskrav
För att bli antagen behöver du uppfylla följande krav:
- Du bör ha minst tvåårig gymnasieutbildning eller motsvarande.
- Du bör ha minst fyra års arbetslivserfarenhet.
- Du har gärna genomgått någon form av utbildning inom friskvård och hälsa.
- Du är intresserad av djur och natur och ser dem som en resurs för att främja hälsa.
- Du behöver inte ha erfarenhet av att arbeta med hundar och hästar inom friskvård och hälsa, men du bör ha erfarenhet av hundar och hästar generellt. Ridkunnighet är inget krav.
- Det är en fördel om du är engagerad i någon form av friskvårdsaktivitet.
Urvalskriterier
Vi antar deltagare i första hand utifrån hur väl man uppfyller antagningskraven. Vi tar också hänsyn till hur man bidrar till gruppens sammansättning, med fokus på jämn fördelning och mångfald när det gäller kön, bakgrund, ålder och erfarenhet.
Så ansöker du
Läs igenom texten noggrant under denna flik.
- Klicka på knappen ”Ansök här” som syns när ansökan är öppen. Du kommer då till Schoolsofts ansökningssida.
- Logga in i Schoolsoft. För att ansöka behöver du ett konto – om du inte har ett konto kan du enkelt skapa ett genom att klicka ”Registrera dig här”.
- Fyll i dina uppgifter i Schoolsoft och bifoga de bilagor och betygsdokument som efterfrågas.
- Skicka in din fullständiga ansökan innan sista ansökningsdatum.
Bifoga i ansökan
I ansökan bifogar du ett personligt brev: Berätta om din tidigare skolgång, ditt intresse för friskvård i allmänhet och arbete med djurunderstödd friskvård specifikt. Tänk på att friskvård är ett vitt begrepp där mycket kan ingå. Berätta också hur du tänker använda dina kunskaper från utbildningen när den är klar.
Antagningsprocessen
Om du är behörig och har skickat in din ansökan innan sista ansökningsdatumet kommer du att bli inkluderad i ett första urval.
Besked om antagning
När antagningsprocessen är klar får du ett skriftligt besked som visar om du är antagen, har tilldelats en reservplats eller inte är antagen.
Om du är antagen får du ett mejl med information om kursstart och annan viktig information. Om du har fått en reservplats kan du bli antagen om någon hoppar av vid kursstart.