Här utvecklar du ditt personliga berättande och lär dig hantverket inom film. Under utbildningen får du kunskap inom regi, manus, foto, ljus, ljud och redigering.
Filmlinjen fokuserar på filmiskt berättande och produktion. Du får handledning i regi, manus, foto, ljus, ljud och redigering, som varvas med praktiska övningar och inspelningstillfällen. Detta ger dig möjlighet att undersöka och utveckla ditt personliga berättande.
Under året får du vara med i flera samarbeten med deltagarna på skolans skådespelarlinje. Genom studiebesök, gästföreläsningar och praktik får du även en inblick i filmbranschen. Utbildningen lägger stor vikt vid samarbete och förmågan att kommunicera.
Du kan fortsätta ett år på filmlinjens påbyggnadsår. Här får du fördjupa dina kunskaper i filmproduktion och fortsätta utveckla ditt personliga berättande. Påbyggnadsåret är inriktat på produktion där du får skriva manus, regissera en större produktion och arbeta i olika teamfunktioner. Det finns också möjlighet till en längre praktikperiod, gästföreläsningar och fördjupning inom specifika områden.
Kursplan
I utbildningen ingår grundläggande handledning och praktiska övningar i:
- Manus och dramaturgi
- Regi
- Foto och visuellt berättande
- Ljussättning
- Ljudupptagning och ljudläggning
- Redigering och digital ljussättning (grading)
- Produktionsplanering
- Organisation och samordning av filmfestival
- Gästföreläsare från filmbranschen
Kursmål
Undervisningen bygger på praktiska övningar och samtal. Delaktighet, jämställdhet och allas lika värde är en förutsättning för att skapa ett tryggt rum där deltagarna vågar testa sina idéer och arbetsmetoder. Alla övningar avslutas med en utvärdering där deltagarna med ett inkluderande och normkritiskt förhållningssätt ger feedback kring hur arbetet har fungerat och ska fortgå.
Genom att själv se sin del i ett större sammanhang och kunna beskriva både vad som gått bra och vad som kan förbättras, vill filmlinjen ge deltagarna förståelse för att de kan påverka både sin egen livssituation och utvecklingen av ett hållbart samhälle.
Målet med utbildningen är att:
- Ge deltagarna verktyg att uttrycka sin röst genom att realisera projekt från idé till färdig film.
- Deltagarna ska förstå filmens byggstenar och därmed källkritiskt kunna förhålla sig till rörlig bild.
- Utveckla deltagarnas förmåga att driva projekt och samarbeta.
- Deltagarna ska kunna formulera sig kring sitt eget och andras arbete.
- Förbereda deltagarna för vidare fördjupning i film och filmbranschen.
Så ansöker du
- Klicka på knappen ”Ansök här” som syns när ansökan är öppen. Du kommer då till Schoolsofts ansökningssida.
- Logga in i Schoolsoft. För att ansöka behöver du ett konto – om du inte har ett konto kan du enkelt skapa ett genom att klicka ”Registrera dig här”.
- Fyll i dina uppgifter i Schoolsoft och bifoga de bilagor och betygsdokument som efterfrågas.
- Skicka in din fullständiga ansökan innan sista ansökningsdatum.
Bifoga i ansökan
I ansökan bifogar du:
- Ett personligt brev: Berätta om dig själv och varför du vill gå utbildningen (max en A4)
- Två referenser (till exempel tidigare lärare eller arbetsgivare. Vänner och familjemedlemmar är inte godkända referenser)
- Ett personbevis från Skatteverket (skatteverket.se)
- En kopia av ditt senaste betyg
- Ett arbetsprov
Arbetsprov
- Bifoga en idé till en film du skulle vilja göra. Beskriv kortfattat vad filmen ska handla om och hur den slutar (max en halv A4).
- Nämn 1-3 filmer du gillar och beskriv kortfattat varför du tycker om dessa filmer och varför de betyder något för dig (max en halv A4).
Antagningskrav
Filmlinjen antar varje år upp till 12 personer till årskurs 1. För att bli antagen till grundutbildningen behöver du uppfylla följande krav:
- Du bör ha avslutat gymnasieutbildning när utbildningen börjar.
- Du ska ha ett stort intresse för gestaltande berättande med ord och bild, och gärna erfarenhet av att arbeta med rörlig bild.
- Du ska vilja utvecklas tillsammans med andra i en tätt samarbetande grupp.
- Du ska under antagningsprocessen bedömas ha god samarbetsförmåga, motivation, kapacitet samt kunna ta eget ansvar för både studier och omgivning.
Urvalskriterier
Vi antar deltagare i första hand utifrån hur väl man uppfyller antagningskraven. Vi tar också hänsyn till hur man bidrar till gruppens sammansättning, med fokus på jämn fördelning och mångfald när det gäller kön, bakgrund, ålder och erfarenhet.
Vi strävar efter att skapa en grupp med varierande kunskaper, erfarenheter och ambitioner. I enlighet med folkhögskolans ”lära av varandra”- princip är målet att vi utvecklas tillsammans genom att dela våra kunskaper, förmågor och perspektiv.
Antagningsprocessen
Om du är behörig och har skickat in din ansökan innan sista ansökningsdatumet kommer du att bli inkluderad i ett första urval. Efter det första urvalet blir du kallad till en antagningsdag och intervju i maj.