Praktisk linje

Ansökan öppnar 1 februari
Skola:
Katrinebergs folkhögskola
Plats:
Vessigebro - Hallands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Prova på-kurs vecka 15 eller 17.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2025 - 29 maj 2026

Kostnader: Cirka 600 kr på höstterminen och cirka 400 kr på vårterminen för utökade kostnader i samband med klassresa. 400 kr per termin för kopierat material, tillgång till läroböcker samt olycksfallsförsäkring. Ansöka om aktivitetsersättning via Försäkringskassan.

Kontakt: Malin Johansson

Telefon: 0346-57503

E-post:
malin.a.johansson@regionhalland.se

Praktisk linje är en tvåårig utbildning för personer som gått anpassad gymnasieskola (tidigare gymnasiesärskolan) eller som på annat sätt haft behov av extra stöd i sin tidigare skolgång.

I kursen strävar vi efter att forma arbetet så att det passar dig. Du arbetar både enskilt och i grupp. Vi blandar både praktiska och teoretiska moment i undervisningen.

Vi vill skapa bättre förutsättningar för ett framtida arbete, ett framtida eget boende och en bra fritid. Arbetspraktik utgör en del av kursen. Denna praktik genomförs i huvudsak i skolans närområde, och eventuellt även i den kommun du kommer att tillhöra för att öka möjligheterna till ett framtida arbete/sysselsättning.

Hos oss får du en mentor som du samtalar med varannan vecka. Mentorn jobbar med dig och ditt närmsta nätverk för att göra övergången till ett självständigt liv bättre.

Kursplan

År 1

När deltagarna börjar på Praktisk linje så flyttar de in i ett eget rum på skolans elevhem. Detta innebär för de flesta det första egna boendet. Härigenom blir träningen inför ert framtida eget boende konkret redan från början av utbildningen.

År 2

Under deltagarnas andra år hos oss på Praktisk linje ligger fokus på bland annat arbetspraktik (i skolans närområde och eventuellt även i den kommun du kommer att tillhöra).

Vi har tillgång till ett träningsboende som vi vill att man provar på att bo i, vid minst ett tillfälle när man går sitt andra år hos oss. Detta för att man skall ha kunskap om vilka insatser man kan tänkas behöva inför sitt framtida egna boende. Allt detta sker utifrån deltagarens behov och önskemål.

Vi är överens om att varje människa är unik. Ett konstaterande som får till följd att olikheter mellan människor utgör en del av det unika.

Kursmoment:

  • Boende/fritid
  • Yoga
  • Vardagskunskap
  • Social bildning
  • Keramik
  • Livskunskap
  • Linjeråd
  • Friskvård och hälsa
  • Promenad
  • Olika tema som vi finner aktuella för kursen
  • Nutidsorientering

Kursmål

Ett eget boende

Utbildningens mål är att deltagarna i så stor utsträckning som möjligt skall kunna klara ett eget framtida boende. De ska även bli medvetna om eventuella behov och stöd de kommer att ha i framtiden.

Arbete/sysselsättning

Utbildningens mål är att deltagarna ska förbereda sig för en framtida sysselsättning/ett framtida arbete. Deltagarna ska få insikt om sina starka sidor och förmågor, samtidigt som deltagaren skall få insikt över sina begränsningar.

En meningsfull fritid

Utbildningens mål är att deltagarna under utbildningen ska få ökade kunskaper inom olika fritidssysselsättningar för att öka möjligheterna att hitta något som de kan ägna sig åt under och efter utbildningen.

Social bildning

Utbildningens målsättning är att deltagarna ska få ökade kunskaper om hur samhället fungerar och få insikt om sin roll i detsamma.

Kursen syftar genomgående till att stärka deltagarna och hjälpa dem att utvecklas till självständiga samhällsmedborgare. Vi arbetar med individen i centrum och har fokus på delaktighet, demokratiska arbetsformer och allas lika värde. Utbildningen har ett inkluderande och normkritiskt förhållningssätt som syftar till att deltagarna i framtiden ska kunna påverka sin livssituation och delta i utvecklingen mot ett hållbart samhälle.

Så ansöker du

  1. När ansökan är öppen, klickar du på knappen ”Ansök här". Du kommer då till Schoolsofts ansökningssida.
  2. Logga in i Schoolsoft. För att ansöka behöver du ett konto – om du inte har ett kan du enkelt skapa ett genom att klicka på ”Registrera dig här”.
  3. Fyll i dina uppgifter i Schoolsoft och bifoga de bilagor och betygsdokument som efterfrågas.
  4. Skicka in din fullständiga ansökan innan sista ansökningsdatum.

Det går även bra att göra ansökan i pappersform, kontakta skolan.

Bifoga i ansökan

I ansökan ska du berätta något om dig själv och dina intressen. Vad väntar du dig av tiden på Katrineberg? Vad har du för framtidsplaner?

Antagningskrav

Praktisk linje vänder sig till personer som har gått i anpassad gymnasieskola (tidigare gymnasiesärskola) eller på annat sätt haft behov av extra stöd i sin tidigare skolgång. Kursen har plats för 12 deltagare. Det betyder att antalet som blir antagna beror på antalet som slutar läsåret innan.

På Praktisk linje bor samtliga deltagare på skolans internat. Det finns deltagarcoacher på skolan under kvällstid, måndag till torsdag fram till klockan 20.30. Skoldagen börjar kl.08.30. För att kunna gå på utbildningen krävs att deltagarna klarar av tiden däremellan utan särskilt stöd.

Skolan får bidrag för deltagarcoacherna grundat på deltagarnas behov av stöd. Därför krävs det att det finns ett stödbehov för att kunna gå på utbildningen.

Läs mer om urvalskriterierna och antagningsprocessen på Katrinebergs webbplats.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://katrineberg.regionhalland.se/varakurser/praktisklinje

Katrinebergs folkhögskola

Vår skola ligger i Ätrans dalgång mitt i Halland, öster om Falkenberg. Skolan omges av ett vackert parkområde och undervisningen bedrivs i fräscha och ändamålsenliga lokaler. Det varierade kursutbudet gör skolan till en unik mötesplats och de olika utbildningarna öppnar dörrar till dagens och morgondagens samhälle. Skolan har cirka 250 studerande. Filialer finns i Halmstad.

Läs mer om skolan

Postadress:
Katrinebergs folkhögskola
Dalsgård 114
311 65 Vessigebro

Telefon: 0346-575 00
E-post: katrineberg@regionhalland.se
Webbadress: https://katrineberg.regionhalland.se/