Skola:
Katrinebergs folkhögskola
Plats:
Vessigebro - Hallands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
28 april 2025

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2025 - 29 maj 2026

Kostnader: 400 kronor per termin för kopierat material, tillgång till gemensamma läroböcker samt olycksfallsförsäkring. 1 100 kronor per termin för licenser, till exempel för lastmaskin/truck och röjsåg.

Kontakt: Patrik Ljungberg

E-post:
Patrik.Ljungberg@regionhalland.se

En trädgårdsutbildning för dig som vill arbeta inom den gröna näringen eller som är intresserad av trädgård och vill lära dig mer inom området.

Du får möjlighet att utveckla kunskaper och färdigheter inom odling, varvat med anläggning, skötsel och maskinkörning.

Läsåret är uppdelat i olika kursmoment och projekt där teori och praktik varvas med individuella handledningar, föreläsningar och uppgifter anpassade efter växtsäsongen. Undervisningen kommer att förläggas delvis på Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro och delvis på Munkagårdsgymnasiet i Tvååker. Utbildningen kommer också att förläggas på olika platser och miljöer i närheten av deltagarnas hemorter i form av praktik på företag och verksamheter.

På Munkagårdsgymnasiet finns olika etablerade trädgårdsmiljöer som park, örtagård, damm, växthus, odlingsytor för grönsaker på friland, uteplatser, häckar, snickeri, frukt- och bärsortiment, maskinpark samt odlingsytor för både annueller, perenner, träd och buskar med mera. Här finns växthus med klimatanläggning och en markbyggnadshall för arbete inomhus med trädgårdsmiljöer.

Kursplan

I utbildningen ingår följande moment:

  • Odling och olika typer av växtförökning.
  • Arbetsmiljö och säkerhet.
  • Introduktion till trädgårdsbranschen.
  • Markens uppbyggnad och biologiska mångfald.
  • Skötsel av trädgårds-, odlings- och parkmiljöer.
  • Olika typer av trädgårdsanläggning.
  • Praktik inom och utanför skolan.
  • Aktuella samhällsfrågor, bland annat kring vikten av gröna miljöer och ett ökat självhushåll.
  • Maskinkörning och certifikat, bland annat arbete på väg.
  • Växtkännedom

Kursmål

Kursens mål är att du, med hjälp av folkhögskolans arbetssätt, ska förbereda dig för trädgårdsarbete på olika anläggningar. Utbildningen ska ge dig praktiska kunskaper inom skötsel, anläggning och odling för att främja den gröna näringen, den folkliga allmänbildningen och samhällets självförsörjningsgrad.

Vi arbetar på ett inkluderande sätt och ger varandra stöd. Utbildningen förutsätter jämställdhet, delaktighet och allas lika värde. Miljön ska vara tillåtande med respekt och nyfikenhet för gemensamma och individuella arbetsprocesser.

Antagningskrav

För att bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla följande krav:

  • Intygad erfarenhet från branschen/området är en merit.
  • Det är en fördel om du har B-körkort.

Bra att veta: Under tiden du går utbildningen behöver du ha tillgång till egen dator.

Urvalskriterier

Vi antar deltagare i första hand utifrån hur väl man uppfyller antagningskraven. Vi tar också hänsyn till hur man bidrar till gruppens sammansättning, med fokus på jämn fördelning och mångfald när det gäller kön, bakgrund, ålder och erfarenhet.

Så ansöker du

Läs igenom texten noggrant under denna flik.

  1. Klicka på knappen ”Ansök här” som syns när ansökan är öppen. Du kommer då till Schoolsofts ansökningssida.
  2. Logga in i Schoolsoft. För att ansöka behöver du ett konto – om du inte har ett konto kan du enkelt skapa ett genom att klicka ”Registrera dig här”.
  3. Fyll i dina uppgifter i Schoolsoft och bifoga de bilagor och betygsdokument som efterfrågas.
  4. Skicka in din fullständiga ansökan innan sista ansökningsdatum.

Bifoga i ansökan

I ansökan bifogar du:

  • Ett personligt brev
  • Två referenser
  • Ett personbevis från Skatteverket (skatteverket.se)
  • En kopia av senaste skolbetyg

Antagningsprocessen

Om du är behörig och har skickat in din ansökan innan sista ansökningsdatumet kommer du att bli inkluderad i ett första urval. Eventuell intervju och kontakt med referenspersoner ingår i antagningen.

Besked om antagning

När antagningsprocessen är klar får du ett skriftligt besked som visar om du är antagen, har tilldelats en reservplats eller inte är antagen. Antagningsbeskedet skickas ut senast i början av juni.

Om du är antagen får du ett mejl med information om kursstart och annan viktig information. Om du har fått en reservplats kan du bli antagen om någon hoppar av vid kursstart.

Jag är så glad och stolt att jag tog steget

Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.

Läs hela artikeln

Katrinebergs folkhögskola

Vår skola ligger i Ätrans dalgång mitt i Halland, öster om Falkenberg. Skolan omges av ett vackert parkområde och undervisningen bedrivs i fräscha och ändamålsenliga lokaler. Det varierade kursutbudet gör skolan till en unik mötesplats och de olika utbildningarna öppnar dörrar till dagens och morgondagens samhälle. Skolan har cirka 250 studerande. Filialer finns i Halmstad.

Läs mer om skolan

Postadress:
Katrinebergs folkhögskola
Dalsgård 114
311 65 Vessigebro

Telefon: 0346-575 00
E-post: katrineberg@regionhalland.se
Webbadress: https://katrineberg.regionhalland.se/