Skola:
Katrinebergs folkhögskola
Plats:
Vessigebro - Hallands län
Längd:
1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
4 maj 2025

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du ska ha genomfört en treårig gymnasieutbildning, inklusive Svenska 2/Svenska B eller motsvarande. Du ska ha mycket goda kunskaper i svenska och tolkspråket.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 20 aug 2025 - 14 jun 2026

Träffar:
6 obligatoriska träffar

Kostnader: Depositionsavgift på 1000 kronor som du får tillbaka när du har slutfört grundutbildningen. För varje delkurs i grundutbildningen betalar du 600 kronor för det studiematerial som du använder i utbildningen. Skolan distribuerar allt studiematerial.

Kontakt: Erik Knutsson

Telefon: 0346-57586

E-post:
erik.knutsson@regionhalland.se

Vill du bli kontakttolk och göra skillnad i samhället? Vår grundutbildning ger dig kompetens för att arbeta som professionell kontakttolk.

Utbildningen är utformad för att möta samhällets behov av kvalificerade tolkar och står under tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYh).

Tolkutbildningen ger dig förutsättningar för att självständigt kunna arbeta som kontakttolk på ett effektivt och rättssäkert sätt. Som kontakttolk blir du en viktig länk som hjälper personer som inte behärskar svenska och representanter för myndigheter, serviceorgan och organisationer. För att arbeta som tolk krävs det att du behärskar både svenska och ditt tolkspråk på en nivå som gör det möjligt att tolka obehindrat mellan språken.

Bra att veta om utbildningen

Studierna sker på halvfart, vilket innebär att du behöver räkna med att lägga ner cirka 20 timmar per vecka på ditt studiearbete. Under utbildningen använder vi Microsoft 365 som plattform för distansundervisningen. Varje vecka deltar du på ett lektionspass på cirka 2 timmar via Teams.

För att klara distansstudierna behöver du ha tillgång till en dator eller läsplatta med internetuppkoppling. Du måste också kunna samarbeta med andra på distans. Största delen av studierna sker på valfri plats, som hemma, men vid sex tillfällen under året deltar du även på närträffar på folkhögskolan.

Om närträffarna

Under utbildningens två terminer deltar du i sex obligatoriska träffar på folkhögskolan. Varje träff pågår i tre dagar, förutom den första som varar i fem dagar. Under den första träffen möter du dina kursansvariga, lärare och kurskamrater. Under träffarna studerar du på heltid och deltar i tolkningsövningar samt genomför både skriftliga och muntliga prov. Det finns möjlighet att bo på skolans internat i samband med dessa träffar.

Kursplan

Utbildningen består av sex delkurser:

  • Introduktionskurs
  • Samhällstolkning
  • Sjukvårdstolkning
  • Migrationstolkning
  • Juridik för tolkar
  • Tolketik och tolkningsteknik

Utbildningens upplägg och innehåll

Huvudinnehållet i utbildningen är en blandning av realia/ämneskunskap, fackterminologi och praktiska tolkningsövningar i form av rollspel. Undervisningen i realia sker på svenska.

Delkurserna följer varandra och varje delkurs börjar och slutar med en närträff på skolan. Under närträffarna på skolan genomför vi tolkningsövningar med en språkhandledare i aktuellt språk. Mellan närträffarna studerar du på distans, där du arbetar med ämnet samt fackterminologi i både ditt tolkspråk och svenska. Under distansperioden delas du in i studiegrupper, en för realia och en för tolkspråk.

Prov och bedömning

Vid den avslutande närträffen för varje delkurs skriver du ett ämnesprov (så kallad realiaprov) och terminologiprov. För delkurserna sjukvårdstolkning och juridik för tolkar sker också ett muntligt tolkningsprov. På delkursen tolketik och tolkningsteknik skriver du ett skriftligt realiaprov.

För att bli godkänd på utbildningen krävs en närvaro på minst 80 procent. Detta gäller både under distansperioderna och vid närträffarna på skolan.

Kursmål

Målet med tolkutbildningen är att du som deltagare efter avslutad utbildning ska vara kvalificerad som tolk. Du ska kunna tolka mellan personer som inte behärskar det svenska språket och representanter för myndigheter, serviceorgan och organisationer. Du ska också ha fått kunskap om folkbildningens centrala värden såsom jämställdhet, delaktighet och alla människors lika värde. Undervisningen präglas av ett inkluderande och normkritiskt förhållningssätt.

Efter avslutad utbildning förväntas du ha kunskaper om:

  • tolketik och rollen som tolk för att kunna hantera olika tolkningssituationer på ett tolketiskt korrekt sätt.
  • det svenska samhället, sjukvården, det svenska rättsväsendet samt asyl- och migrationshantering, det vill säga ha goda realia- och terminologikunskaper inom varje ämnesområde.
  • det svenska samhällets grundläggande värderingar för att kunna genomföra en professionell tolkning.

Efter avslutad utbildning ska du ha färdigheter i att:

  • använda och förstå förekommande facktermer och speciella fraser inom utbildningens fackområden, både på svenska och tolkspråket
  • söka kunskap i realia och terminologi, till exempel med hjälp av litteratur, internet och myndighets- och organisationskontakter.
  • tillämpa olika tolkningstekniker och metoder, samt anpassa dem till vanliga förekommande tolkningssituationer.
  • hantera problem som kan uppstå under en tolkning.

Efter avslutad utbildning förväntas du ha kompetens att:

  • självständigt, effektivt och rättssäkert tolka mellan svenska och valt tolkspråk i vanliga tolkningssituationer för en kontakttolk.
  • utifrån god tolksed självständigt och uthålligt utföra tolkuppdrag under varierande förhållanden, med förmåga att samarbeta och hantera etiska dilemman som kan uppstå i rollen som tolk.

Läs mer om utbildningen på skolans webbplats.

Katrinebergs folkhögskola

Vår skola ligger i Ätrans dalgång mitt i Halland, öster om Falkenberg. Skolan omges av ett vackert parkområde och undervisningen bedrivs i fräscha och ändamålsenliga lokaler. Det varierade kursutbudet gör skolan till en unik mötesplats och de olika utbildningarna öppnar dörrar till dagens och morgondagens samhälle. Skolan har cirka 250 studerande. Filialer finns i Halmstad.

Läs mer om skolan

Postadress:
Katrinebergs folkhögskola
Dalsgård 114
311 65 Vessigebro

Telefon: 0346-575 00
E-post: katrineberg@regionhalland.se
Webbadress: https://katrineberg.regionhalland.se/