Motiverande samtal – vardag

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Katrinebergs folkhögskola
Plats:
Vessigebro - Hallands län
Längd:
2,5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
17 jan 2025

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 19 feb 2025 - 21 feb 2025

Kostnader: Kursen kostar 2290 kronor med kost och logi. Utan logi kostar kursen 1200 kronor.

Kontakt: Marie Ahlsten

Telefon: 0346-575 25

E-post:
marie.ahlsten@regionhalland.se

Motiverande Samtal, MI (Motivational Interviewing) är en samarbetsfokuserad och målinriktad samtalsmetod (förhållningssätt) med särskilt fokus på förändringsprat. 

Syftet är att stimulera till positiv förändring genom att locka fram, utforska och förstärka personens egen motivation och engagemang till beteendeförändring.

Om utbildningen

Motiverande samtal/Motivational Interviewing (MI) har stark evidens i alla typer av beteendeförändringar, men också i andra typer av samtal. MI fungerar såväl i det korta som långa samtalet. Metodiken är densamma oavsett om du samtalar med barn, vuxna eller äldre och oavsett ämne. Förhållningssättet i MI passar i alla möten med människor. I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor förordas MI som en evidensbaserad samtalsmetod.

Under kursen lär du dig de teoretiska grunderna inom MI genom föreläsning, övningar och diskussioner. Syftet är du efter dessa dagar ska kunna tillämpa dina kunskaper inom det önskade arbetsområdet.

I kursen ingår att hålla ett motiverande samtal med en annan kursdeltagare. Samtalet spelas in och analyserasenskilt utifrån ett MI-perspektiv. Erfarenheterna från samtalet följs upp, diskuteras och delas med gruppen.

Uppgiften

Filma ett samtal mellan dig och en ”klient”. Analysera ditt samtal utifrån ett MI- perspektiv och välj ut ett par klipp ur det filmade samtalet som visar på styrkor såväl som svagheter i MI-samtalet. En analys av samtalet utifrån de teoretiska grunderna i MI redovisas skriftligt och skickas in till läraren efter kursen för personlig feedback.

Examination

För godkänt deltagande och mottagande av diplom krävs full närvaro på kursen samt genomförd uppgift och inskickad skriftlig analys.

Målgrupp

Alla personer som arbetar med eller önskar arbeta med att stödja individer till beteendeförändring.

Så ansöker du

  • När ansökan är öppen, klickar du på knappen ”Ansök här". Du kommer sedan till Schoolsofts ansökningssida.
  • För att ansöka måste du antingen ha ett befintligt konto eller skapa ett nytt.
  • Fyll i dina uppgifter i Schoolsoft och bifoga de nödvändiga bilagorna och betygsdokumenten innan ansökningens sista datum.

Avbokning/avbruten kurs

Anmälan är bindande. Eventuell avbokning ska ske skriftligen till oss per e-post eller brev.

Vid avbokning tidigare än 30 dagar före kursstart debiteras 1000 kr. Vid avbokning mindre än 30 dagar, men mer än 14 dagar före kursstart debiteras 50 % av den kursavgiften, därefter hela kursavgiften.

Vid avbokning före kursstart på grund av sjukdom eller liknande (läkarintyg krävs) återbetalas hela kursavgiften. Vid avbruten kurs på grund av sjukdom eller liknande (läkarintyg krävs) återbetalas avgiften proportionellt räknat till återstående kurstiden.

Ångerrätt

Du har enligt distans- och hemförsäljningslagen (2005:59) full ångerrätt i 14 dagar från den dag du får vår bekräftelse på din anmälan. Om du har påbörjat din kurs gäller inte längre din ångerrätt. Vill du avboka din anmälan och utnyttja ångerrätten ska du meddela oss per brev eller per e-post senast 14 dagar efter det att vi har bekräftat att du har en plats reserverad. Ange datum och namn för kursen samt dina personuppgifter. Om du har betalat in avgiften meddelar du även bank och bankkonto till vilket återbetalning ska ske. Du har då rätt att återfå hela den avgift du erlagt inklusive anmälningsavgiften.

Jag är så glad och stolt att jag tog steget

Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.

Läs hela artikeln

Katrinebergs folkhögskola

Vår skola ligger i Ätrans dalgång mitt i Halland, öster om Falkenberg. Skolan omges av ett vackert parkområde och undervisningen bedrivs i fräscha och ändamålsenliga lokaler. Det varierade kursutbudet gör skolan till en unik mötesplats och de olika utbildningarna öppnar dörrar till dagens och morgondagens samhälle. Skolan har cirka 250 studerande. Filialer finns i Halmstad.

Läs mer om skolan

Postadress:
Katrinebergs folkhögskola
Dalsgård 114
311 65 Vessigebro

Telefon: 0346-575 00
E-post: katrineberg@regionhalland.se
Webbadress: https://katrineberg.regionhalland.se/