Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.
Om utbildningen
Keramiklinjen ger dig grundläggande kunskaper i drejning och andra formningstekniker till bruksföremål och skulptur. Du får också kunskaper om lertyper, engober, glasyrer, ugnssättning, olika bränningstekniker, keramikens historia och samtid samt kroki, teckning och träning om form och funktion. Teoretiska genomgångar varvas med praktiskt arbete där dina tidigare erfarenheter tas tillvara och byggs på utifrån din och gruppens intresse och behov.
Den ettåriga utbildningen är för dig som vill lära dig grunderna i keramiskt hantverk och formgivning.
I keramikverkstaden har du din egen arbetsplats samt delade gemensamma utrymmen som du har fri tillgång till i princip alla kvällar och helger.
Inspiration och aktiviteter
Skolans läge ger inspiration året runt. Ytterligare inspiration hämtar vi från studiebesök hos lokala konstnärer och konsthantverkare. Närheten till Göteborg bjuder också på besök på Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) samt museer och utställningar.
Utöver kursens ordinarie schema arrangerar hela skolan gemensamma aktiviteter som friluftsdagar, temadagar, teaterbesök och föreläsningar. De flesta av dessa är obligatoriska och ger dig möjlighet att lära dig av och tillsammans med deltagarna på skolans andra linjer.
Årskurs 2
Inom ramen för ordinarie undervisning har du möjlighet att fördjupa dina kunskaper och färdigheter genom att studera ytterligare ett år. Detta fördjupningsår är avsett endast för de som har gått år 1 på Keramiklinjen på Löftadalens folkhögskola.
Kursmål
Målen med utbildningen är
- Att deltagaren skall lära sig de olika keramiska teknikerna
- Att deltagaren, efter avslutad kurs, skall kunna välja vilken teknik som passar bäst för givet ändamål
- Att få erfarenhet av vad en kreativ och konstnärlig process kan innebära
- Att få en större förståelse vad ett hantverk innebär
- Att kunna söka högre studier
Efter avslutad utbildning förväntas deltagaren vara
- mer nyfiken än någonsin på materialet keramik
- väl förberedd för din fortsatta utveckling till keramiker
Förkunskaper
- Du behöver inga förkunskaper i keramik för att studera på Keramiklinjen men ha ett stort intresse av att lära och utforska materialet
- Du ska ha klarat svensk grundskola eller motsvarande
- Du bör också vara engagerad i din egen kunskapsinhämtning och vilja ta eget ansvar av att lära med och av gruppen
Så ansöker du
- Klicka på knappen ”Ansök nu” som syns när ansökan är öppen. Du kommer då till Schoolsofts ansökningssida.
- Logga in på Schoolsoft. Har du inget konto på Schoolsoft så kan du enkelt skapa ett genom att klicka ”registrera dig här”.
- Fyll i formuläret och bifoga betygsdokument och andra filer som eftersöks.
- Skicka in din fullständiga ansökan innan sista ansökningsdatum.
I ansökan bifogar du:
- Ett personligt brev i PDF-format: Berätta om dig själv, dina intressen och varför du vill söka till utbildningen. Bifoga 3 bilder representativa verk du gjort i valfritt material, till exempel bruksgods, skulptur, teckning eller målning. Om du redan har gått på Keramiklinjen och söker år två, skriv då också vilka mål och planer du har för ditt andra år här. (Maximal filstorlek: 20 MB)
- Ditt senaste betygsdokument. Dokumentet ska vara utfärdat av skolan med skolans namn samt rektorns underskrift. Utdrag från antagning.se är inte ett giltigt betygsdokument. Om du tappat bort dina betyg, kontakta skolan du gått på och be dem om ett nytt betygsdokument.
Läs mer om antagningsvillkoren och antagningsprocessen på Löftadalens folkhögskolas webbplats.