Bild- och konstlinjen

Ansökan öppnar 1 mars
Skola:
Löftadalens folkhögskola
Plats:
Åsa - Hallands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
1 maj 2025

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Läs mer om antagningskraven och urvalskriterierna på Löftadalens folkhögskolas webbplats.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2025 - 5 jun 2026

Kostnader: 4500 kr per år för gemensamt prova-på material (cirka 400 kr per inbetalning). Minst 2000 kr per termin för eget konstmaterial och egna studieresor.

Kontakt: Brita Wanngård

E-post:
brita.wanngard@regionhalland.se

Gillar du att tillbringa timmar med att skapa med pensel eller penna? Vår utbildning är för dig som vill fördjupa dig i teckning, måleri och form och vill satsa på ditt skapande under ett helt år.

Du får praktisk erfarenhet och handledning som kan vara en förberedelse för vidare estetisk utbildning eller egen konstnärlig verksamhet.

På utbildningen får du utveckla dina färdigheter inom bland annat teckning, måleri och form. Tillsammans med andra utforskar du olika tekniker och teman där du både bygger vidare på dina befintliga kunskaper och hittar nya sätt att uttrycka dig i ditt skapande. Genom en blandning av teori och praktiska övningar får du arbeta med ämnen som exempelvis skisstekniker, färglära, materialkunskap, perspektiv och människans proportioner.

I utbildningen utgår vi från den verklighet som vi ser omkring oss och gestaltar den med fokus på både människa och miljö. En del av kursen handlar om hållbarhet där vi reflekterar över val av material och konstnärens yrkesliv ur ett hållbart perspektiv.

Du kommer även att fördjupa dig i utställningsteknik och offentlig konst, vilket ger dig en bredare förståelse för presentation och konstnärligt skapande. Utbildningen avslutas med en utställning där du får visa upp dina verk.

Bra att veta om utbildningen

Det är bra om du har provat på olika tekniker inom teckning, måleri och form eftersom vi bygger vidare på den kunskap du redan har. Genom att undersöka olika material och fördjupa dig i tekniker, teorier och konstupplevelser får du utveckla ditt personliga uttryck och bli mer medveten om din konstnärliga process.

Under året kommer vi att återkomma till arbetssätt som väcker din lust till att arbeta med olika material och ge dig verktyg för fortsatt skapande. Genom gemensamma genomgångar och individuell handledning får du en större förståelse för ditt personliga uttryck och hur du når dit.

Arbetssätt och egen arbetsplats i ateljé

Undervisningen är uppdelad i olika block och teman som sträcker sig över en eller flera veckor. Skoldagen pågår mellan kl. 9-16. Ibland arrangerar vi aktiviteter även på kvällar och helger. I bildateljén har du din egen arbetsplats och har tillträde till den de flesta kvällar och helger.

Inspirerande studiebesök och studieresor

Vi hämtar inspiration från konstmuseer, gallerier, konstnärer och annan kultur i närområdet. Under året gör vi både kortare och längre resor för att exempelvis upptäcka konstens många uttryck i vår närmiljö. Några resor ingår i kursavgifterna andra betalar du själv.

Gemensamma aktiviteter

Som deltagare är du också delaktig i skolans gemensamma aktiviteter som temadagar, workshops, konserter och studiebesök. Detta skapar tillfällen att lära känna människor på andra utbildningar och bidrar till skolans tillåtande klimat.

Kursplan

I utbildningen ingår följande moment:

  • Teckning, skisstekniker och kroki – t.ex. blyerts, tusch och kol.
  • Måleri – akryl, akvarell, gouache och olja samt blandtekniker. Motiv är bland annat modellstudier, landskap, porträtt och stilleben.
  • Skulptur och objekt – i olika teman och med olika material.
  • Färglära och färgteori
  • Perspektivlära
  • Komposition
  • Utställningskunskap i både teori och praktik
  • Konstnärligt utvecklingsarbete – projektarbete
  • Konst- och kulturorientering

Efter avslutad utbildning förväntas du:

  • Ha goda praktiska och teoretiska kunskaper inom bildkonst och bildskapande med fokus på ditt egna uttryck.
  • Ha ökad kunskap om de krav som ställs för att kunna söka vidare studier inom relevanta områden.
  • Ha praktisk erfarenhet av projektarbete med fokus på konstnärliga processer och reflektion.

Så ansöker du

  1. Klicka på knappen ”Ansök här” som syns när ansökan är öppen. Du kommer då till Schoolsofts ansökningssida.
  2. Logga in på Schoolsoft. Om du inte har ett konto kan du enkelt skapa ett genom att klicka ”Registrera dig här”.
  3. Fyll i formuläret och bifoga betygsdokument och andra filer som efterfrågas.
  4. Skicka in din fullständiga ansökan innan sista ansökningsdatum.

I ansökan bifogar du:

  • Personligt brev: Berätta om dig själv, dina intressen och varför du vill gå utbildningen. Berätta om dina mål med studierna (max en A4-sida).
  • Ditt senaste betygsdokument: Dokumentet ska vara utfärdat av skolan och innehålla skolans namn och rektorns underskrift. Utdrag från antagning.se är inte ett giltigt betygsdokument. Om du har tappat bort dina betyg, kontakta skolan du gått på och be dem om ett nytt betygsdokument.
  • Ett tecknat eller målat självporträtt: Låt tekniken och bilden berätta om dig själv. Bildformat du kan använda är jpg och png (max 3 MB).

Antagningsprocessen

För att vi ska påbörja antagningsförfarandet måste din ansökan vara fullständig. Du ska också uppfylla både grundläggande och särskilda krav för antagning. När dessa krav är uppfyllda sker ett första urval baserat på ditt personliga brev och arbetsprov. Om du går vidare i det första urvalet kommer du att kallas till intervju. Kallelsen skickas till din e-post.

I samband med intervjun kommer vi att kontakta dina referenspersoner. Efter intervjun beslutar lärarna, rektor och studie- och yrkesvägledare om vem som ska antas. Antagningsbeskedet skickas sedan ut via mejl genom Schoolsoft senast två dagar innan midsommarafton.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://loftadalen.regionhalland.se/varakurser/kurser/bildochkonstlinjen

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Löftadalens folkhögskola

Precis vid havet, nära till både Göteborg och Varberg, erbjuder vi många utbildningar med olika inriktningar. Allmän kurs ger grundskole- och/eller gymnasiekompetens och är förberedande för högskolestudier. Vi har särskilda kurser inom konst, hantverk, musikproduktion, Singer/Songwriter, dans och musikal som ger dig möjlighet att studera vidare eller gå ut i arbetslivet med goda förutsättningar.

Läs mer om skolan

Postadress:
Löftadalens folkhögskola
Folkhögskolevägen 19
439 54 Åsa

Besöksadress: Folkhögskolevägen 19, 439 54 Åsa

Telefon: 0340-58 18 00
E-post: loftadalen@regionhalland.se
Webbadress: http://loftadalen.regionhalland.se/