Skola:
Bäckedals folkhögskola
Plats:
Sveg - Jämtlands län
Längd:
< 1 år
Studietakt:
25%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
1 Jun 2025

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 4 aug 2025 - 19 dec 2025

Träffar:
3 obligatoriska träffar
20 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Kursavgift är 600 kr, inklusive serviceavgift, försäkring, kursmaterial och studiebesök. Hela summan betalas som bekräftelseavgift. Kostnad för resor, kost och logi på fysiska träffar tillkommer.

Kontakt: Marie Hjelm

Telefon: 0680-166 70

E-post:
marie.hjelm@backedal.se

Välkommen till en kurs där livskraften i din bygd står i fokus!

 

På kursen utforskar vi gemensamt potentialen i deltagarnas lokala landskap och hur vi kan ta steg mot ökat engagemang och fler regenerativa verksamheter.

Vi fördjupar oss i olika redskap och verktyg för att bygga tillitsfulla sammanhang som kan leda till nya vitala samarbeten och företag. Vi använder holistic management som övergripande ramverk och av grundprinciperna i regenerativt lantbruk.

Kursens upplägg bygger på aktivt deltagande, dialog och samskapande. Utifrån ett antal teman utforskar deltagarna enskilt och tillsammans vad som är möjligt, och skapar en idé för hur den egna platsen och det egna landskapet kan utvecklas.

Den övergripande strävan är livskraftiga bygder och landskap som levererar mat, gemenskap och andra förnödenheter, nu och i framtiden.

Kursinnehåll 

Moment som behandlas under kursen:

  • Vad vill jag se i mitt landskap, i min bygd?
    Första viljeyttring/vision. ”Tänk om…”
  • Hur ser mitt landskap, min bygd ut?
    Resursinventering/kartläggning av det lokala landskapet.
  • Hur hittar och stärker jag mitt lokala nätverk?
    Vi resonerar kring att vara den som bjuder in, för att fånga upp de som kan ingå i en framtida resursbas.
  • Hur kan formen för samverkan se ut?
    Olika samverkansformer och exempel på konkreta verksamheter som kan komma ur samverkan.
  • Hur bygger jag en grupp och hanterar konflikter?
    Grupputveckling, demokratiska processer och konflikthantering.

Kursdeltagarna ska under kursens gång forma ett eget projekt eller initiativ, som dokumenteras i en dagbok eller portfolio. Startpunkten är att kartlägga sitt landskap och dess resurser, samt att formulera en vilja till utveckling. Idén får sedan stötas, blötas och växa under kursens gång. På slutet redovisar var och en sina slutsatser och tankar om nästa steg i att skapa regenerativa bygder.

Upplägg

Kursen är en distanskurs över en termin, 20 veckor, på kvartsfart (25%). Det är en digital träff varje vecka, samt tre fysiska helgträffar under terminen.

Kursen inleds med en kickstart där vi lär känna varandra och de idéer vi tillsammans vill utforska på en fysisk träff, den 15-18 augusti 2025 i Ljusdal, Hälsingland. Ytterligare två fysiska träffar planeras, den 3-5 oktober och 28-30 november, och dessa förläggs gärna hos kursdeltagare (efter överenskommelse).

Utöver de tre fysiska träffarna bedrivs kursen genom digitala träffar, som hålls varje måndag kl 15.00-17.30. Varannan vecka är det undervisning i kursens olika teman, med inbjudna gäster i förekommande fall. Varannan vecka är träffarna deltagardrivna med handledning där arbete, reflektion och dokumentation sker individuellt och i mindre grupper.

Tillgång till dator och uppkoppling krävs för deltagande. Vi använder oss av Teams som gemensam plattform och kontaktyta. Delar av kurslitteratur, filmer och arbetsmaterial är på engelska.

Vem kan gå kursen 

Kursen riktar sig till dig som har förkunskaper i ramverket holistic management och har en grundförståelse för de regenerativa principerna, till exempel genom att du gått kursen Regenerativt lantbruk och holistic management på Bäckedals folkhögskola eller motsvarande. Du ska också ha en vilja och ambition att bli en initiativtagare och kunskapsförmedlare i din egen bygd eller region.

Vi förväntar oss god närvaro och aktivt deltagande vid både fysiska och digitala träffar, särskilt då kursmomenten handlar mycket om samskapande och dialog.

Kursen riktar sig både till dig som har en pågående verksamhet eller en plats som du vill utveckla vidare, och till dig som söker idéer och vägar mot framtiden. 

Kursen är en pilotkurs som syftar till att ge riktning och drivkraft för fortsatta initiativ och fler regenerativa verksamheter och nätverk runt om i landet.

Att söka

Sök senast den 1 juni och motivera i ditt personliga brev:

  • Varför vill du gå kursen? 
  • Vad förväntar du dig att få ut av kursen?  
  • Hur vill du själv bidra till regenerativa bygder? 

Antal deltagare som kommer antas till kursen är 16.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://backedal.se/kurser/regenerativa-bygder/

Jag är så glad och stolt att jag tog steget

Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.

Läs hela artikeln

Bäckedals folkhögskola

Strax utanför Sveg i Härjedalen ligger Bäckedals folkhögskola, precis där älven kröker sig och skogen tar vid. Vår skola är en mötesplats för folkbildning och kultur, där varje människas nyfikenhet ligger till grund för ett livslångt lärande. Här får du tillgång till unika upplevelser, gedigen kunskap och stor gemenskap. Allt i samklang med människor, djur och natur.

Läs mer om skolan

Postadress:
Bäckedals folkhögskola
Box 206
842 22 Sveg

Besöksadress: Bäckedal 319, 842 31 Sveg

Telefon: 0680-166 70
E-post: info@backedal.se
Webbadress: http://www.backedal.se/