Efter 14 år i byggbranschen sökte Hjalmar till en båtbyggarkurs. Här arbetar han utan el-verktyg och lär sig ett hantverk som får lov att ta tid.
Människan har i alla tider levt i nära kontakt med naturen runt henne och varit en del av den. Med hjälp av tankens kraft, handens skicklighet och gruppens förmåga till samarbete och medmänsklighet har människan anpassat sig till jordens olika klimat och miljöer.
Det här är en kurs för dig som vill lära dig äldre tiders hantverk och fundera på hur människan anpassat sig till sin omgivning. Du får prova både historiska hantverk som bevarats in i modern tid, och forntida tekniker som återupplivats genom experimentell arkeologi. Vi diskuterar hur människor i andra tider löst vardagens problem, vi experimenterar och finner svar eller nya frågor.
Människa Natur Teknik är en av Bäckedals äldsta hantverkskurser. Den skapades under tidigt 1980-tal i samband med ett ökat intresse för experimentell arkeologi och forntida teknik. Många av de hantverk som idag lärs ut inom MNT har utvecklats och finjusterats under tidigare år här på Bäckedal.
Kursinnehåll hösttermin
- Elduppgörning
- Kanotpaddling
- Läger
- Kolning och järnframställning
- Smide
- Trähantverk
- Sten- och benhantverk
- Textila hantverk
- Skinnsömnad
- Arkeologi och experiment
- med mera!
Kursinnehåll vårtermin
- Elduppgörning
- Renskiljning
- Slakta, stycka och tillvarata kött
- Vinterläger
- Förhistoriska vävtekniker
- Fiske och fångstmetoder
- Keramik
- Garvning
- Arkeologi och experiment
- Fördjupningsprojekt
- och ännu fler spännande saker!
Upplägg
Människa Natur Teknik är uppdelad på två terminer. Höst- och vårtermin är fristående från varandra men bildar tillsammans en helhet. Du kan gå de två terminerna i vilken ordning du vill, eller bara den ena.
Varje termin är uppbyggd kring olika områden inom vardagsteknik och praktisk kulturhistoria. Undervisningen sker i olika teman och block. Vi vistas mycket ute, i perioder bor vi ute i enkelt friluftsliv.
Förutom praktiskt arbete blir det också föreläsningar, studiebesök och temadagar. Alla verkstäder är tillgängliga kvällstid och helger för skolans deltagare. Några gånger per termin är också det föreläsningar, kulturevenemang och gemensamma aktiviteter för hela skolan.
Vem kan gå kursen
Vi vänder oss till dig som är intresserad av hantverk, friluftsliv, historia, äldre vardagskunskap och experimentell arkeologi. Vi vänder oss till dig som vill ta tillvara och förädla olika naturmaterial – att arbeta från råmaterial till färdigt föremål.
Du kanske har studerat historia eller arkeologi teoretiskt och vill ha mer handgriplig erfarenhet av forntiden? Har du tröttnat på slit och släng? Du kanske vill få en djupare förståelse för människans samspel med naturen, eller du kanske bara vill få en bred bas i många olika hantverk? Oavsett vilket är detta en kurs för dig. Inga förkunskaper krävs. Du ska ha fyllt 18 år.
Efter kursen
Efter kursen kommer du ha ovärderliga kunskaper och erfarenheter som du inte visste att du behövde. Kunskaper som kan vara en grund för framtida livsval, utbildningar eller vardagsliv.