Markus tycker att det behövs fler vuxna som kan hjälpa unga till en meningsfull fritid. Och han vet redan vad han själv vill göra efter fritidsledarutbildningen.
Kursbeskrivning
Under hösten lägger vi kunskapsgrunden inom fjällets forna kultur, växter och djur. Vi lär oss om fjällets livsmiljö, växtlighet, växtzoner, topografi, bergarter och om våra gamla fjällfolk. När vintern närmar sig blir kunskaper om utrustning, packning, orientering och lägerliv viktiga för att få trevliga och säkra turer.
Under vintern studerar vi djurens och växternas anpassning till kyla, snö och vind. Vi anpassar vårt beteende och våra kunskaper för att bättre klara av snö och kyla.
I skolans omedelbara närhet finns en mängd olika naturtyper, kulturarv och aktiviteter. Vi har t ex naturreservat, sjöar, myrar, skogar, kalfjäll, fågellokaler och de gamla fjällfolkens lämningar. Det ger fantastiska möjligheter att följa fjällets växlingar under året och att lära sig massor om natur, kultur och friluftsteknik.
Kursen är för dig som vill utvecklas själv inom friluftsliv eller med intresse att kunna jobba med friluftsliv längre fram, samtidigt som du läser olika kurser som ger dig behörighet att söka till högskola och/eller universitet. Vi vill att du tillsammans med andra ska få kunskaper och erfarenheter så att du på egen hand kan bedriva friluftsliv under alla årstider. Kursen innehåller både dags- och övernattningsturer ute i den jämtländska fjällvärlden.
Delar av kursinnehållet:
- Botanik, Ekologi och Geologi
- Rovdjurskunskap
- Första hjälpen
- Turteknik och utrustningskunskap
- Orientering
- Fjällandskapets kultur
- Miljö- och naturvård
- Vinterfjäll
- Samhälls- och naturvetenskapliga ämnesstudier
- Verksamhetsförlagd utbildning
- Valbara kurser torsdagar och fredagar