Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.
Är du intresserad av samspelet mellan mark, växtlighet och djurliv och vill lära dig mer om hållbart lantbruk? I kursen Fjäll & Gårdsliv får du en inblick i det lantliga livet och dess samverkan med naturen. Här kombinerar vi praktiskt arbete med djupare kunskap om miljön och naturens resurser. Detta är ett år där du får vara delaktig i att skapa och upprätthålla ett liv nära jorden och dess rikedomar, i en miljö där tradition möter nytänkande.
Friluftsliv är också en stor del av utbildningen där vi har fler gemensamma moment med kursen Fjäll & Friluftsliv. Under året gör vi flera dags- och övernattningsturer ute i den jämtländska fjällvärlden där du får kunskap och erfarenheter för att kunna bedriva friluftsliv under alla årstider.
Kursupplägg
Tillsammans med andra formar vi ett samhälle där vi är medskapande. Vi är ute stor del av kursen, under alla årstider, och du kommer att få paddla, åka skidor och tälta. Du får också uppleva mycket praktiskt arbete med skörd, odling, att bygga hagar, sköta djur, förädling och olika hantverk. Detta blandas med litteratur, film och många samtal. Det kommer även finnas tid till fördjupning efter eget intresse.
Under utbildningen kommer du att möta lokala aktörer och nätverk för att se hur andra har hittat sätt att jobba med djur, odling och turism i området.
Vi gör flera kursmoment tillsammans med kursen Fjäll & Friluftsliv, då vi har många gemensamma studieområden.
Kursmoment
- Gårdsskötsel: Hur vi sköter en liten gård och vad vi kan göra för den här platsen
- Naturens samspel: Samband mellan växt och djurliv
- Djurskötsel och kunskap: Hur vi håller djuren friska och hur vi tar tillvara på kött, skinn, ull, ägg och mjölk
- Skogens och fjällets skafferi: Att plocka, samla och förädla växter på ett hållbart sätt
- Botanik, ekologi och geologi i ängs-, skog- och fjällmarker.
- Rovdjurskunskap
- Första hjälpen-utbildning
- Turteknik och utrustningskunskap
- Orientering i alla naturtyper
- Fjällandskapets kulturer
- Odling och skörd: Sådd, olika odlingssätt, förädling och förvaring
- Hantverk: Till exempel underhåll av redskap, att laga och lappa, kläder, att tälja och tova
- Att färdas på vatten och is: Säkerhet och förståelse för vädrets betydelse
- Miljö- och naturvård
- Verksamhetsförlagd utbildning