Markus tycker att det behövs fler vuxna som kan hjälpa unga till en meningsfull fritid. Och han vet redan vad han själv vill göra efter fritidsledarutbildningen.
På Fjäll & Friluftsliv får du möjlighet att lära dig om fjällets växter, djur och miljö samt om den kultur och historia som finns i fjällen. Tillsammans med andra inhämtar du kunskaper och erfarenheter så att du på egen hand kan bedriva friluftsliv under alla årstider. Genom hela utbildningen fokuserar vi på samspelet mellan människa, natur och miljö och hur dessa påverkar varandra.
Kursupplägg
Under hösten lägger vi kunskapsgrunden inom fjällets forna kultur, växter och djur. Vi gör både dags- och övernattningsturer ute i den jämtländska fjällvärlden. Väder och vind kan pröva oss, men också enklare saker som tempo, vägval och gruppdynamik. Det blir en övning i samarbete och lyhördhet. Att ta ansvar för gruppens bästa och för ditt eget lärande är därför en viktig del av kursen.
Vi lär oss om fjällets livsmiljö, växtlighet, växtzoner, topografi, bergarter och om våra gamla fjällfolk. När vintern närmar sig blir kunskaper om utrustning, packning, orientering och lägerliv viktiga för att få trevliga och säkra turer. Under vintern studerar vi djurens och växternas anpassning till kyla, snö och vind. Vi anpassar vårt beteende och våra kunskaper för att bättre klara av snö och kyla.
I skolans omedelbara närhet finns en mängd olika naturtyper, kulturarv och aktiviteter. Vi har naturreservat, sjöar, myrar, skogar, kalfjäll, fågellokaler och de gamla fjällfolkens lämningar. Det ger fantastiska möjligheter att följa fjällets växlingar under året och att lära sig massor om natur, kultur och friluftsteknik.
Kunskaperna som vi har fått ute i det fria fördjupas genom studiebesök, seminarier, föreläsningar, reflektioner och grupparbeten. Vi har flera gemensamma moment med kursen Fjäll & Gårdsliv och övriga kurser på folkhögskolan samt med Fjällbete, ett regenerativt jordbruk i Undersåker.
Kursmoment
- Botanik, ekologi och geologi i ängs-, skog- och fjällmiljö
- Hantverk såsom underhåll av redskap, laga kläder och utrustning
- Att färdas på vatten och is, säkerhetsaspekter och förståelse för vädrets betydelse
- Rovdjurskunskap
- Första hjälpen
- Turteknik och utrustningskunskap
- Orientering
- Fjällandskapets kultur
- Miljö- och naturvård
- Turer alla årstider
- Verksamhetsförlagd utbildning