Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.
En kurs för dig som tillsammans och i utbyte med andra vill komma igång med eller utveckla dig inom småskalig odling. Söker du andra att odla tillsammans med och en plats att göra detta på är denna kurs perfekt men den passar lika bra för dig som vill fokusera på din egen odling på din tomt.
Vi lär oss om jordhälsa, gödsling, planering, växtföljd, kompostering, skydd mot sjukdomar och skadedjur, bevattning samt förvaring och förädling. Kursen är också en introduktion till Permakultur och permakulturens grundprinciper.
Inom permakulturen utgår man ifrån sin plats och med ekosystemen som modell designar man platsen utifrån grundprinciperna: omsorg med naturen; omsorg om människan; och rättvis fördelning. Vi behöver nya livsmedelssystem för naturens och människans välmående samt för att säkra tillgången på mat lokalt och globalt vid kris och på längre sikt. Permakulturens principer och designverktyg kan hjälpa oss i den riktningen.
Kursen består av 14 träffar och följer en odlingssäsong, från februari med avslutande skördefest i oktober. Vi håller till mestadels på Åredalens Folkhögskola men gör också studiebesök runt om i länet.