Dataspelsutveckling – kreativ och praktisk kurs i spelutveckling
Vill du skapa egna spel och utforska spelutvecklingens möjligheter? Kursen Dataspelsutveckling är en kreativ och praktisk utbildning där du arbetar med design, grafik och programmering. Du får möjlighet att utvecklas både som spelutvecklare och som person, oavsett om du har tidigare erfarenhet eller är ny inför verktygen.
Under kursen jobbar du både individuellt och i samarbete med andra. Du får skapa spelprojekt från idé till fungerande prototyp – och prova olika delar av spelutvecklingsprocessen i en trygg och stödjande miljö. Kursen är anpassad för deltagare med neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF), men är öppen för alla. Vi erbjuder en lärmiljö som ger stöd både i klassrummet, på fritiden och i vårt internatboende.
Showreel från spelprojekt under spelutvecklingskursen
Spelutveckling - Våra spelinriktningar
Kursen har tre inriktningar: Grafik, Design och Programmering. Dessa motsvarar de viktigaste yrkesroller som tillsammans behövs för att skapa ett dataspel.
Varje spelinriktning är en klass med 17 kursdeltagare i ett eget klassrum. Under året får du lära dig grunderna inom din inriktning. Du får även skapa fungerande spel tillsammans med deltagare från de andra inriktningarna.
Du väljer inriktning när du ansöker till spelkursen. Om du läser flera år kan du byta inriktning mellan åren eller gå samma inriktning igen för att fördjupa eller repetera dina kunskaper.Du kan som mest gå två år på samma inriktning eller tre år totalt på kursen.
Spelgrafik
Som grafiker är du konstnären som ansvarar för hur spelet ser ut. Du skapar utseendet på allt innehåll i spelet, från miljöer till människor, monster och föremål. På inriktningen tecknar du konceptbilder för att ta fram nya visuella idéer. Dessutom får du teckna och måla för att skapa grafik till 2d-spel och modellera och texturera för att skapa grafik till 3d-spel.Du får också testa på att animera dina skapelser för att ge dem liv och rörelse.
Program som vi använder är Blender (3D-grafik), Aseprite (pixel art), Krita (2D-grafik) och Unity (spelmotor).
Speldesign
Som designer är du arkitekten som ansvarar för att spelet blir så roligt som möjligt. Du tar fram idén till spelet och kommer på vilka regler, mål och utmaningar som ska finnas. Dessutom tänker du ut spelets berättelse och vilka personer och platser som spelaren kan träffa på. Du bygger banor och prototyper och testar dem för att göra dem roliga och lagom utmanande. Du skriver också ner hur spelet ska vara och kommunicerar detta med projektgruppen.
Program som vi använder är Google Docs (planeringsdokument) och Unity (spelmotor).
Spelprogrammering
Som programmerare är du teknikern som ser till att spelet fungerar och går att spela. Med logik och matematik bygger du upp spelets olika funktioner. Du skriver instruktioner på ett programmeringsspråk för att beskriva hur det ska fungera för datorn så att det blir verklighet. När något inte fungerar som tänkt tar du reda på vad det beror på och klurar ut hur du kan lösa felen (buggarna).
Programmeringsspråket du får lära dig på kursen är C#.
Program som vi använder är Visual Studio Community/Code (programmera i), Sourcetree (GIT, för versionshantering) och Unity (spelmotor och där vi kör kod och bygger spelen).
Se intevjun med tidigare deltagaren Vilhelm Lindroos som idag jobbar som spelutvecklare på Coffee Stain i Skövde.
För mer information om vår spelutvecklingskurs
Tveka inte att kontakta någon av oss kursledare.
Vi svarar gärna på dina frågor och kan hjälpa dig att boka in ett studiebesök.
Michael Janssen
Kursledare Design
073-845 71 19
michael.janssen@adelfors.nu
Niklas Elling
Kursledare Programmering
073-815 32 00
niklas.elling@adelfors.nu
Jesper Flarup
Kursledare Grafik
073-821 54 00
jesper.flarup@adelfors.nu