Den som lär sig ett främmande språk vill i första hand kunna utbyta idéer med människor som har detta språk som sitt modersmål, kunna uttrycka åsikter och känslor – med ett ord: kommunicera! Därför bygger mycket av kursen på autentiskt material som tidningsartiklar, radioprogram, och tv-program. Genom att diskutera dagsaktuella händelser i vardags- och näringslivet får du lära dig en modern franska.
Kursinnehåll och metodik
Materialet anpassas till gruppens nivå och intresseområden. Kursen innehåller mycket grupp- och projektarbeten där du får möjlighet att utbyta erfarenheter med människor i olika miljöer och sammanhang. Alla studenter förväntas delta aktivt i kursen och är själva ansvariga för sitt deltagande.
Nivåer
- Vårtermin: Kursen erbjuds för dig som ligger på en nivå motsvarande avklarad A1 upp till B1.
- Hösttermin: Kursen erbjuds på B1-nivå och uppåt. För nybörjare eller de som kan lite franska finns en ettårig kurs "Franska för nybörjare".
Läs mer under målgrupp för att hitta den kurs som passar dig bäst.
Projektstudier och studiebesök
Projektstudierna är en obligatorisk del av kursen och ska redovisas muntligen och/eller skriftligen. Vi gör också utflykter för att upptäcka och lära känna Marseille, Aix och Provence, ledda av våra franskalärare.
Kursupplägg
Betoningen ligger på muntlig färdighet och träning i att klara vardagssituationer. Studierna är intensiva och baseras på kursböcker och varierande material.
- Lektioner: Minst 20 timmar per vecka i snitt. Vissa veckor är mer intensiva än andra.
- Lektionerna är 45 minuter långa, schemalagda i pass om 1,5 timmar.
- Vissa dagar kan ha 4 lektioner, andra 6 lektioner och ibland heldagar.
- Lektionsfri dag per vecka för självstudier, läxor och vissa tillval.
- Utöver språklektionerna ingår utflykter, informationstillfällen, utvärderingar, och frivilliga aktiviteter som kulturella skillnader, skriva CV, spela spel, Europarådets nivåskala, etc. Dessa kan förläggas under helg men har ändå obligatorisk närvaro.
Folkhögskolekursens särdrag
Som folkhögskolekurs innebär detta att:
- Gruppen är viktig: att samtala, dela med sig, lyssna, och lära av varandra.
- Vi gillar variation vad gäller ålder, bakgrund, erfarenheter och perspektiv.
- Vi använder "verkligheten" som kunskapskälla.
- Vi arbetar deltagarcentrerat.
- Vi provar alternativa undervisningsmetoder.