Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.
När man utformar en trädgård så tänker man väggar, golv och tak. Utifrån olika trädgårdsstilar får du lära dig om tidstypiska drag i form av markmaterial och växter. Kan man blanda olika stilar?
Vilka funktioner ska finnas med i din drömträdgård? Hur ska ytorna disponeras? Vilken känsla vill du ha? Hur skapar man en hållbar design?
Hur kan man tänka runt en rabattkomposition med färg och form? Rätt växt på rätt plats med hjälp av ståndort och zonkartan.
Vi kommer att göra ett studiebesök i en trädgård.
Kursledare
Åsa Karlsson arbetar till vardags som lärare på en högstadieskola men driver också företaget NOGA- Northern Gardener. Där designar Åsa trädgårdar och är ute på rådgivningar åt privatpersoner och bostadsrättsföreningar. Ibland blir hon inbjuden att hålla föredrag på trädgårdsföreningar. Tidigare har Åsa arbetat som florist i 13 år.
Trädgårdsintresset har alltid varit stort och det blir bara starkare för varje år. Åsas trädgård ligger i Jönköping, zon 2, där hon har planerat och grävt sedan 1996. Trädgården är formstark och indelad i olika rum. ”Jag bor tillsammans med min sambo Patrick och han bäst på att gräva och snickra!”
Du som deltagare kommer att behöva ta med dig en tomtkarta i skala 1:100. Där tomtens gränser, bostadshus, eventuellt andra byggnader finns inritade. Mät ut var träd och buskar står placerade så att du kan rita in dem. Folkhögskolan står för papper och pennor att teckna med.
Tanken är att du ska planera och rita ner din drömträdgård och lära dig grunderna inom trädgårdsdesign.