Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.
Målet med kursen är att ge dig som deltagare ett brett perspektiv på odlingens grunder. Du kan gå kursen oavsett om du har en trädgård, balkong eller om odlingsdrömmar ännu inte har slagit rot på en specifik plats. Kursen är i huvudsak teoretisk men med praktiska inslag. Vi diskuterar allt från handfasta odlingsknep och arbetssätt till vår odlade historia och samtiden.
Kursen är uppdelad i 7 block och du kommer löpande under kursen att få uppgifter i form av skrivuppgifter, diskussionsfrågor och praktiska uppgifter. Kursen består också av en digital introduktionsträff, två digitala halvdagsträffar samt tre fysiska träffar som hålls lördag-söndag på folkhögskolan i Tranås. På träffarna ligger fokuset på praktik och gemensamma övningar. Delar av träffarna genomförs i en odling utanför Tranås, vi löser gemensam samåkning från skolan.
Ämne
Block 1
Vår odlade historia och relationen till jorden
Egna målsättningar med odlandet
Block 2
Börja odla
Odla på olika sätt – i teori och praktik
Platsen, klimatet och zonen
Redskap och material
Block 3
Att planera och strukturera odlingen
Frökunskap
Växtfamiljer, växtföljd och växelbruk
Block 4
Jord och jordhälsa
Kompostering och täckodling
Gödsel och näring
Block 5
Om biologisk mångfald i odlingen
Ogräs – sorter och hantering
Skadedjur och nyttodjur – håll borta och locka in
Block 6
Odling globalt och lokalt
Odling som politik
Tillsammansodling
Block 7
Skörd – ta tillvara, förädla, förvara
Planering och dokumentation