Skola:
Gamleby folkhögskola
Plats:
Gamleby - Kalmar län
Längd:
1 år
Studietakt:
25%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: För att kunna tillgodogöra dig kursen behöver du datorvana och en dator med internetuppkoppling, då delar av kursen sker digitalt.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 27 jan 2025 - 5 dec 2025

Träffar:
8 obligatoriska träffar
3 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Serviceavgift: 600 kr (obligatorisk; täcker bland annat försäkringar, licensavgifter, förbrukningsmaterial samt vissa läromedel). Kostnad för frivilliga måltider och obligatorisk litteratur tillkommer.

Kontakt: Hillevi Helmfrid

Telefon: 010-357 58 00

E-post:
hillevi.helmfrid@gamlebyfolkhogskola.se

Att odla sina egna grönsaker är något av det mest meningsfulla man kan göra. Det är roligt, skapande och ger mat av en kvalitet som inte går att få tag på i en affär.

 

ODLING MED ETT HELHETSPERSPEKTIV
Odling kan vara ett sätt att återknyta till naturen, uppleva årstidsväxlingar och få en fördjupad samhörighet med allt levande. På kursen Odling som livsstil närmar du dig odling från ett helhetsperspektiv med inspiration från bland annat Permakultur.

Grundkursen vill ge inspiration och kunskap till dig som lockas av tanken på att köpa mindre och odla mer, värna om jorden och lära känna likasinnade – oavsett hur mycket eller lite tidigare erfarenhet du har av odling.

KURSINNEHÅLL
Som en röd tråd genom grundkursen löper ditt eget permakultur-designprojekt. Du får tillgång till en stegvis guide för hur du kan observera, visionera, analysera och formge platsen du bor på så att du kan göra den prunkande produktiv – på ett långsiktigt hållbart sätt.

Kunskap och inspiration du får längs vägen innefattar teman som: hållbar livsstil och varför vi behöver ställa om, självförsörjningsstrategier, växtföljd, samodling, jordförbättring, arbetsbesparande odlingstekniker, kolrik odling, mat-hälsa-miljö, fröer och sortval, tillvaratagande av skörden, örter, ätliga vilda växter, ovanliga grönsaker, förlängd odlingssäsong och mycket mer.

KURSTRÄFFAR
Studietakten är på 25 % och kursen läses på distans med åtta fysiska och tre digitala träffar på kvällstid.

Samtliga 11 träffar är på onsdagar kl. 18–21 i veckorna 5, 6, 11, 15, 19, 23, 34, 37, 41, 45, 49.

De fysiska träffarna hålls dels på Gamleby folkhögskola, dels hos kursledaren (som bor mellan Gamleby och Vimmerby), dels hos kursdeltagare. Kursen vänder sig alltså till dig som bor i regionen.

Mellan träffarna arbetar du med ditt eget designprojekt, praktiskt odlingsarbete, litteraturläsning samt dialog och hemuppgifter på kursens digitala lärplattform.

ANSÖKAN
För att kunna tillgodogöra dig kursen behöver du en dator med internetuppkoppling och grundläggande datorvana. I kursen används Google-apparna Classroom, Meet och Drive. Grundläggande kunskaper i text- och bildhantering behövs också.

Deltagare med datorvana och erfarenhet av att arbeta med dessa program brukar få allt att fungera med hjälp av den skriftliga guiden som mejlas ut i samband med kursstart.

Du som har mindre datorvana erbjuds några timmar datorkunskap innan eller i anslutning till kursstart. När du ansöker anmäler om du har behov av den särskilda datorundervisningen.

LÄRARE
Hillevi Helmfrid är kursansvarig och du är varmt välkommen att kontakta henne med frågor kring utbildningen.

Hillevi är agronom, miljökonsult och omställare som husbehovsodlar sedan 1998. Hon är certifierad inom Permakultur-design och bor på en gård i Locknevi mellan Vimmerby och Gamleby.

Nu har jag hittat det som verkligen passar mig

Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.

Läs hela artikeln

Gamleby folkhögskola

Gamleby folkhögskola är en kreativ mötesplats där du kan lära och växa tillsammans med andra. Här finns tid och ro för koncentration, och även rum för nya intressanta möten. Du får utvecklas efter dina förutsättningar.

Läs mer om skolan

Postadress:
Gamleby folkhögskola
Loftagatan 36
594 32 Gamleby

Telefon: 010-357 58 00
E-post: info@gamlebyfolkhogskola.se
Webbadress: https://gamlebyfolkhogskola.se/