Det krävdes lite anpassning för att kunna plugga Allmän kurs på distans i början, men när Dennis väl kom in i upplägget har det funkat hur bra som helst. Och fördelarna är många enligt honom.
Allmän kurs distans med inriktning hälsa är en kurs för dig som inte är färdig med gymnasiet. Du saknar kanske några gymnasiekurser och är intresserad av att läsa vidare inom områdena hälsa, friskvård, omsorg eller hållbar livsstil? Du önskar få en gedigen kunskap med dig när du fortsätter dina studier. Eller så är du bara allmänt intresserad av att få mer kunskap inom ämnet hälsa. Du kan anpassa dina studier efter din livssituation när du läser på distans för att få behörighet till yrkeshögskola eller högskola/universitet. Då både studieuppgifter och instruktioner i huvudsak sker skriftligt, krävs goda kunskaper i det svenska språket.
Kursens upplägg
När kursen startar planerar du dina studier tillsammans med dina kursföreståndare. Du har också tillgång till Ölands folkhögskolas studie- och yrkesvägledare. Du läser ämnesintegrerat och de uppgifter du arbetar med utgår ofta ifrån ett hälso- och hållbarhetsperspektiv, ofta självständigt, ibland i grupp.
Veckan inleds med en gemensam och obligatorisk digital träff varje måndag förmiddag. Vi har även två fasta tider för digitala gruppträffar dagtid på onsdag och fredag. Däremellan finns fasta tider då du kan få handledning. I övrigt bestämmer du själv och tillsammans med dina kurskamrater hur ni förfogar över er tid. Vi använder Classroom, en del av Google education, som plattform. Utbildningen innehåller även två fysiska träffar på skolan som är obligatoriska, fem dagar i början av läsåret (v.36) och fem dagar i slutet av läsåret (v.19).
Distansutbildning passar dig som är studiemotiverad och är bra på att ta ett eget ansvar, eftersom utbildningen till stor del baseras på självstudier och grupparbeten. Har du behov av extra studiehjälp så rekommenderar vi dig att gå Allmän kurs på gymnasienivå här på skolan.
Hälsa och hållbarhet
Ölands folkhögskola arbetar mycket med frågor som rör hälsa, hållbarhet och trygghet. Det är något som märks även i denna kurs. En god hälsa handlar om så mycket mer än att äta rätt och träna rätt. I de Globala målen som FN antagit, och som vi utgår från i vårt hållbarhetsarbete, står det så här om hälsa:
“God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Människors hälsa påverkas av ekonomiska, ekologiska och sociala faktorer”.
Detta breda synsätt präglar även denna kurs, och vi kommer att fördjupa oss i många olika aspekter av vad hälsa och en god och hållbar utveckling innebär både för dig som person, och för samhället i stort.