Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.
På allmän kurs finns möjlighet att läsa in gymnasiet. Du kan läsa 1–3 år. Tiden det tar beror på hur många godkända poäng och år av arbetslivserfarenhet som du har med dig.
Studierna är på heltid och du läser enligt ett schema. Du läser både ämnen som ger behörighet och får en grundläggande utbildning i ämnet konst. Vi arbetar tematiskt, vilket betyder att du läser svenska tillsammans med två orienteringsämnen, exempelvis historia och religion eller samhällskunskap och naturkunskap i längre teman. Dessutom ingår konst i teman som en naturlig del av temats examination. De teman vi arbetar med under året utgår ifrån Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Matematik och engelska studeras utanför temaarbetet.
De timmar du arbetar med inriktning konst får du arbeta praktiskt med teckning, målning, skulptur och formgivning. Vi arbetar tematiskt vilket betyder att vi jobbar både teoretiskt och praktiskt kopplat till ämnet Svenska och de orienteringsämnen du läser. Vi går igenom grunderna i olika kortare delkurser. Under den andra terminen kan du välja att fördjupa dig i en teknik eller ett material du är extra intresserad av. Under studietiden besöker vi också utställningar, föreställningar och diskuterar olika konstformer. Efter kursen har du arbetat med de vanligaste materialen och teknikerna inom konst och formgivning. Detta ger dig en trygg grund att stå på om du vill söka dig vidare mot högre konststudier.
Lektionerna är lärarledda och varierande. Grupperna är små, med 16 deltagare. Grupparbeten och diskussioner är en viktig del av undervisningen då samtal och gemenskap står i fokus. Studiernas nivå anpassas efter dina behov och din förmåga. Det är viktigt att du tar ett personligt ansvar för dina studier.
Vi jobbar aktivt med hälsa. Du får minst en gång i veckan testa på olika former av träning och fysisk aktivitet och jobba teoretiskt med hälsans betydelse för vår livskvalitet – både fysiskt och psykiskt.
Träna färdigheter för livet
En del av att studera på folkhögskola är ens egna personliga utveckling. I undervisningen ingår att få lära sig färdigheter i att öka sin koncentration och förmågan att vara närvarande i stunden, kunna reglera sina känslor för att hantera situationer på ett konstruktivt sätt och att stå upp för sig själv som person och öka sin självrespekt. Programmet kallas DBT Skills in Schools och ges som en del av Allmän kurs över hela året och det rustar dig för framtiden genom att du får färdigheter i hur du tar hand om dig själv och kan hantera livet.