Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.
Under tre härliga dagar på Öland i mitten av juni, när mångfalden av insekter kanske är som störst, bekantar vi oss med några av de över 33 000 insektsarter som förekommer i vårt land. Föreläsningar och övningar i insamlingstekniker samt artbestämning varvas med exkursioner, däribland en kvällsutflykt för att i lampsken studera nattaktiva insekter. Vi tillbringar den mesta tiden vid och kring Station Linné, en biologisk forskningsstation med insektsforskning som signum. Station Linné ligger en knapp kilometer söder om Ölands folkhögskola, och det blir också här de bor ör er som ej har eget boende!
Under kursen får du lära dig känna igen våra vanligaste insektsordningar och lära dig mer om insektsforskning, samtidigt som du får uppleva Ölands natur den tid på året då den är som allra finast.
KURSANSVARIG
Dave Karlsson och Mårten Klinth. Dave är en passionerad insektsforskare som till vardags forskar på steklar och är stationsföreståndare vid Station Linné på Öland. Här arbetar han i det Svenska Malaisefälleprojektet, ett forskningsprojekt som funnit över 2 000 nya insektsarter för landet, varav hälften helt nya för vetenskapen. 2017 tilldelades Dave det ärofyllda priset ”Årets ölänning”. Mårten Klinth är insektsforskare och labbansvarig vid Station Linné, och den som ansvarar för genetiska analyser. Medverkar på kursen gör även biologen Pav Johnsson (se kursen Vårfåglar – nybörjare).