Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.
I denna serviceinriktade roll fungerar du ofta som kyrkans ansikte utåt och är den första person som besökare möter.
Vad är kursens syfte
Att förbereda deltagaren för arbete inom Svenska kyrkan. Kursen ger grundläggande kunskaper i underhåll av kyrkor och deras inventarier, samt förståelse för den speciella kulturmiljö kyrkor utgör.
Struktur
Utbildningen bedrivs på heltid under 21 veckor, med start vecka 45. Undervisningen sker på distans, kompletterat med fyra obligatoriska närträffar på Oskarshamns Folkhögskola. Dessa träffar varar från måndag kl 10:00 till fredag kl 13:00 och äger rum under veckorna 46, 50, 5 och 12.
Kursinnehåll
- Svenska kyrkans organisation
- Yrkesroll och samarbete
- Kyrkoårets olika perioder
- Kulturmiljön i kyrkor – lagar, vård och underhåll av kyrkor och inventarier
- Kyrkans historia och traditioner
- Teknik – ljud, ljus och bild
- Kyrkliga ceremonier och arrangemang
- Fördjupningsarbete inom kulturmiljö, teknik, inventarievård eller församlingsarbete. Två veckors praktik i en församling inom Svenska kyrkan.
Arbetsmetoder och intyg
Utbildningen inkluderar föreläsningar, övningar, litteraturläsning, diskussioner och presentationer. Studiebesök i olika församlingar och kyrkor genomförs regelbundet.
Kursdeltagaren har ett stort ansvar för sitt eget lärande och förväntas delta aktivt i både teoretiska och praktiska moment. Obligatorisk närvaro vid närträffarna är ett krav.
Praktikplatsen ordnas av deltagaren själv.
Utbildningen, som är på eftergymnasial nivå, har utvecklats i samarbete med församlingar inom Växjö stift. Efter avslutad kurs får deltagarna ett kursintyg.