Socialpedagog

Ansökan stängd
Skola:
Vimmerby folkhögskola
Plats:
Vimmerby - Kalmar län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Grundläggande behörighet för yrkeshögskola (treårigt gymnasium eller motsvarande) med särskild behörighet i Sv2/SVA2 samt 1 års yrkeserfarenhet.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 5 jun 2026

Kostnader: Servicekostnad tillkommer.

Kontakt: Maria Pettersson

E-post:
maria.pettersson@vfhs.se

Vill du utveckla din förmåga att möta människor i behov av olika typer av stöd? Plugga till Socialpedagog på Vimmerby folkhögskola!

Vill du stödja, stötta och motivera människor som vill förändra in lvssituation? Bli socialpedagog!

Vår utbildning har funnits sedan 2003 och genom åren förändrats utifrån behoven som uppstått i samhället. Genom att ständigt utveckla utbildningen efter samhällets behov kan vi ge dig som studerande de bästa förutsättningarna att utöva yrket efter avslutad utbildning. 

Vad innebär arbetet som socialpedagog?

Arbetet som socialpedagog innebär att möta och hjälpa utsatta människor. Det kan handla om ungdomar som kommit snett i tillvaron, familjer som har behov av stöttning eller vuxna med psykiatriska och/eller missbruksproblem. Som socialpedagog arbetar du med att få människor mer delaktiga och inkluderade i samhällets gemenskap genom att stärka individens egen styrka och förmåga till förändring. Att stödja och motivera människor i förändring mot en bättre livssituation är ett meningsfullt och ständigt utvecklande arbete.

Inom vilka verksamheter kan en socialpedagog jobba?

Som socialpedagog kan du bland annat arbeta inom psykiatri, neuropsykiatri, missbruksvård och kriminalvård, samt med behandling och rehabilitering av ungdomar och vuxna i behov av stöd och hjälp. 

Kommunala verksamheter - förebyggande, uppsökande, behandlande och dagliga verksamheter inom socialtjänsten, socialpsykiatrin och olika målgrupper inom omsorgen samt skola.

  • Regional verksamhet -  Öppen- och slutenpsykiatri 
  • Statlig verksamhet - tvångsvård, kriminalvård. 
  • Privat och/eller ideell verksamhet - Behandlingshem, stödboende, kvinnojour, tjejjour 

Vad ingår i utbildningen?

Utbildningens upplägg är utformat tillsammans med företrädare för arbetslivet som också deltar kontinuerligt i utbildningen genom föreläsningar, och som handledare under LIA/praktik-kurserna. Utbildningen utvecklas hela tiden genom utvärderingar och nya riktlinjer och behov från arbetslivet, varför vi förändrar utbildningsplanen utifrån de behov som finns. 

I utbildningen ingår bl a:

  • Socialpedagogiskt behandlingsarbete. Här går vi igenom behandlingsmetoder inom missbruksvård och psykiatri, förändrings- och motivationsprocesser och mångfaldsfrågor. Socialpedagogiken strävar efter att koppla ihop lärande och delaktighet, och fokuserar på samspelet och interaktionen mellan människor.
  • Kommunikation. I kommunikationskursen går vi igenom olika kommunikationsteorier och metoder och tränar på att samtala och kommunicera med människor i olika situationer, för att öka förmågan att motivera och hjälpa andra i deras förändringsprocesser.
  • Sociologi. Sociologin ger en inblick i olika samhällsstrukturer och belyser kriminalitet samt tar upp olika konflikthanteringsteorier.
  • Specialpedagogik. Den här kursen ger dig kunskaper inom NPF (neuropsykiatriska funktionshinder), om olika diagnoser och olika strategier för att möta behov och förutsättningar.
  • Under utbildningen ingår tre LIA-perioder (lärande i arbete) fördelade på tre av de fyra terminerna. Här får du möjlighet att under handledning fördjupa dina teoretiska kunskaper och träna praktiskt, samt lära känna och prova på olika verksamheter som du kan komma att arbeta inom efter avslutad utbildning.

Inom ramen för socialpedagogutbildningen på Vimmerby folkhögskola får du även

  • Grundutbildning i MI - motiverande samtal, för att öka din förmåga att genom samtal kunna motivera och hjälpa andra i deras förändringsprocesser.
  • MHFA ( Mental Health First Aid) - Första hjälpen i psykisk hälsa för att öka kunskapen om hur du känner igen och kan hjälpa vid kriser som exempelvis självskadebeteende, självmordsnärhet, panikattacker, trauman och akuta psykostillstånd.
  • Instruktörsutbildning i HLR ( hjärt- och lungräddning) och FH (Första Hjälpen) - Kunskaper som gör det möjligt att rädda liv och utbilda andra att rädda liv. Inom FH får du kunskaper om att hjälpa människor som råkar ut för skador, sjukdomsfall och olyckor.

 

Socialpedagogutbildningen på Vimmerby folkhögskola  tillhör kvalitetsgranskningsorganisationen BALSAM – Yrkesutbildningar i socialpedagogiskt arbete. BALSAM är en branschorganisation för utveckling och kvalitetssäkring av tvååriga socialpedagogiska yrkesutbildningar anordnade av folkhögskolor i form av yrkeshögskoleutbildning eller folkhögskoleutbildning.

Viktig information om antagningsprocessen

För att bli antagen ska du ha skickat in komplett ansökan med betygskopior och personligt brev där du berättar om dig själv, varför du vill gå utbildningen och eventuell yrkeserfarenhet. För att kunna bli antagen måste du komma på antagningsdag.   

Viktiga datum

15 april 2024 Sista ansökningsdag

Efter sista ansökningsdag skickas inbjudan till antagningsdagar ut via mejl till alla sökande.

6-8 maj 2024 Antagningsdagar

1 juni 2024 Antagningsbesked skickas ut via mejl

19 augusti 2024 Terminsstart

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/kurser/socialpedagog/

Om jag skulle beskriva folkhögskolan med tre ord skulle jag säga: gemenskap, kärlek och trygghet

Ayas engagemang för sociala frågor fick avgöra hennes yrkesval. Efter två år är hon färdig socialpedagog och redo att börja jobba med sina hjärtefrågor: psykisk ohälsa bland unga och våld mot kvinnor.

Läs hela artikeln

Vimmerby folkhögskola

Vimmerby folkhögskola hittar du i Småland, i Astrid Lindgrens Vimmerby.

Här kan du läsa in grundskola/gymnasium i en trygg studiemiljö på Allmän kurs. Är du redo för nästa steg så finns det på Vimmerby folkhögskola även sex olika yrkesutbildningar: Socialpedagog, Barnskötare, Fastighetsskötare, Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör samt Musikalartist och
Musikalartist - Produktionsår.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vimmerby folkhögskola
Box 24
598 21 Vimmerby

Besöksadress: Bryggaregatan 8

Telefon: 010-357 57 00
E-post: vimmerbyfolkhogskola@regionkalmar.se
Webbadress: https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/