Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.
Idag finns ett stort intresse för självhushållning med många nya böcker i ämnet, men oftast pratas om det praktiska. Under den här kursen kommer du istället att tillsammans med andra få reflektera över den inre omställningen som det innebär att börja med ett mer självhushållande liv på landsbygden.
Självhushållare idag lever på ett sätt i två paradigm samtidigt. De behöver förhålla sig till verkligheten som den ser ut idag, samtidigt som de försöker skapa något nytt. Med ett ben i det nya som växer fram – och det andra i det gamla paradigmet.
Hur är det egentligen att befinna sig i mellanrummet mellan det som håller på att dö och det nya som växer fram?
Hur kan vi skapa en kraft i allt detta – där vi föreställer oss den framtid vi längtar och drömmer om – och hittar vår väg framåt i den riktningen?
Hur kan vi bidra och samtidigt leva med lätthet – utan att känna att vi bär ansvaret över världen på våra axlar?
Kursen har inspirerats av reportageprojektet Inte bara morötter, www.intebaramorotter.se, som handlar om att vara självhushållare i Sverige idag. Den här kursen riktar sig till både till dig som redan bor ute på landet och håller på med odling och djur. Men också till dig som bär på drömmen om det goda livet på landet, men som inte är där än.
Kurstid
Kursperiod: 7 oktober 2024 – 21 mars 2025 (v.41 – v.12)
Kurslängd: 22 veckor
Studietakt: 25% heldistans med 12 obligatoriska digitala träffar
Vad ingår i kursen?
Kursen består av fem block där vi arbetar med varje block under fyra veckor.
Block 1: Den stora omställningen
Block 2: Kriserna och kollapserna
Block 3: Samförsörjning och gemenskap
Block 4: Visioner och projektverktyg
Block 5: Personlig hållbarhet
Varje block arbetar vi med under fyra veckor. Under hela kursen behöver du närvara på minst 80 procent av kursträffarna för att få ett kursintyg.
Alla block har samma upplägg:
Vecka 1: Föredrag att lyssna på. Samtal i mindre grupp.
Vecka 2: Inledande digital träff. Obligatorisk.
Vecka 3: Läsa eller lyssna på kurslitteraturen. Samtal i mindre grupp.
Vecka 4: Avslutande digital träff. Obligatorisk.
En röd tråd under kursen kommer vara boken ”Aktivt hopp: att möta vår tids utmaningar utan att bli galen” av Joanna Macy och Chris Johnstone. Du kommer att få läsa eller lyssna på boken samt få göra övningar själv eller tillsammans med andra på våra träffar. Även kursen i sin helhet är designad utifrån spiralen av Aktivt hopp.
Aktivt Hopp grundar sig i metodiken ”The work that reconnects”, som spritt sig över världen efter att den amerikanska aktivisten Joanna Macy startade rörelsen på 60-talet. Metodiken grundar sig i modern psykologi, djupekologi och buddhistisk filosofi. Aktivt hopp är en metod som används flitigt inom omställningsrörelsen.
För att kunna tillgodogöra dig kursen behöver du en dator med internetuppkoppling och grundläggande datorvana. I kursen används de olika Google-apparna Classroom och Drive. Även videoverktyget Zoom används.
Kursträffar och eget arbete
Under kursen varvas digitala träffar med egen läsning och samtal i mindre grupper. Studietakten är på 25% och du förväntas arbeta med kursen fem timmar i veckan. Du kommer att bli indelad i en mindre grupp baserad på vart du bor i landet som du kommer träffa varje vecka det inte är kursträff. Det finns även möjlighet att göra ett par valfria individuella uppgifter.