Carl-Johan Råberg från Lindesberg blir rörd till tårar när han minns sin tid på Kävesta folkhögskola 1967–1969. Över 50 år och ett långt yrkesliv senare är han tillbaka på en folkhögskola för att läsa en sommarkurs i träslöjd.
Deltagare på seniorkursen är pensionärer som vill förkovra sig i olika ämnesområden. Kursdeltagarna är mogna människor med en lång livs- och yrkeserfarenhet bakom sig. En bärande idé och utgångspunkt i studierna är därför att utgå från denna kunskap och erfarenhet varför dialogen/samtalet och eftertänksamheten/reflektionen blir viktig i de olika mötena.
De personliga syftena med att gå kursen kan variera. Några går kursen för att man vill lära sig nya saker, andra för att den sociala gemenskapen med andra kursdeltagare medför en trevlig samvaro med intressanta människor, vilket stimulerar till nya tankar och nytt lärande. Några framhåller också betydelsen av att varje vecka ha någon fast struktur att hålla sig till, en struktur som man inte har när man inte längre är en del av arbetslivet.
Innehållet i studierna kan variera beroende på vilka lärare som är engagerade under olika terminer och beroende på kursdeltagarnas önskemål. Teman som förekommit under tidigare läsår är bland annat: konsthistoria, litterära livsöden, människan naturen och miljön, kemilaborationer, skapande, historia och mytologi.
Dessutom brukar vi ge möjligheten att välja t.ex. målning som tillval. Tillvalen kan variera från år till år. Tillvalen under läsåret 2024-2025 är målning, körsång/musik och rörelse (fysisk aktivitet).
Tillvalen ges inte som enskild kurs utan är en del av seniorkursen.