Kursen erbjuder praktiska metoder, teoretisk grund och konstnärliga experiment som utmanar och påverkar samhället, från lokala initiativ till globala sammanhang, i en kollektiv läromiljö. Kursen utgår från “konstnärlig folkbildning” för att gemensamt utforska konstens sociala förmåga att omvärdera akademiska och levda kunskaper, ämnesområden och sammanhang, för att därigenom (om)bilda vår samtid.
Under kursen kommer vi att besöka och sätta oss in i olika exempel på initiativ, projekt och platser. Varje träff är strukturerad kring ett fokusområde där vi utforskar hur vi kan mötas i olika format av “görande”. Detta kan exempelvis vara att göra keramik, tälja, syra grönsaker eller screentrycka. I görandet skapar vi gemenskap, öppnar upp för diskussioner och producerar material vi kan använda oss av under kursens gång. Vi kommer röra oss mellan mikro- och makroperspektiv, sätta oss in i experimenterande levnadssätt och handens kunskaper, för att tillsammans förstå hur detta kan vara ett sätt att skapa samhällsomvälvande politik.
Struktur
Konst som social omvandling är på 50% och pågår från augusti 2025 till juni 2026. Kursen inkluderar:
Fem eller sex fysiska träffar, torsdag-söndag spridda under året. Vissa av dessa träffar genomförs genom besök i Helsingfors, Växjö och i Umeåtrakten.
Digitala träffar sker veckovis och inkluderar gemensamma workshops och föreläsningar med nationella och internationella forskare, aktivister, konstnärer och designers. Under dessa möten diskuterar vi teoretiska texter, samt din praktik och era projektidéer.