Rand har både gått Allmän kurs på plats och på distans. För henne har det betytt mycket att man fokuserar på deltagarens utveckling på folkhögskolan och inte vilket betyg den ska stämplas med.
(Den här kursen finns även på gymnasienivå.)
- Fixa dina betyg från grundskolan
- Få behörighet till studier på gymnasienivå
- Plugga hemma, träffas över nätet
Allmän kurs på distans (grundskolenivå) är för dig som behöver komplettera dina betyg från grundskolan men som inte kan studera på annan ort.
Den här kursen har en obligatorisk fysisk träff, all övrig tid studerar du hemma och träffar dina lärare och andra kursdeltagare över nätet.
Studierna är på heltid vilket inom folkhögskolekurser innebär 20 timmars studier per vecka. Men du kommer även att behöva lägga tid på grupparbeten, läxor och uppsatser.
Utbildningen är anpassad för vuxna och ger en bred allmänbildning. Varje ämne du studerar beräknas uppta c:a 25% av heltid, så om du läser fyra ämnen under läsåret når du upp till heltid.
Utöver en god kontakt med lärarna förväntas du även att aktivt delta i möten med dina kurskamrater via e-post, Microsoft Teams och chatt.
Att plugga på folkhögskola leder inte bara till ökade kunskaper utan även till ökat självförtroende och ansvarstagande samt ger en bra grund inför vidare studier på gymnasium, högskola eller yrkeshögskola.
Hur kommer jag igång?
Du får börja med att utforma en studieplan tillsammans med din mentor på kursen.
Målet är att du får komplettera dina betyg så du uppnår grundläggande behörighet till gymnasium inom ett år, beroende på dina tidigare studier och arbetslivserfarenheter.
När du väl kommit igång skickar dina lärare instruktioner och inlämningsuppgifter via Microsoft Teams. Då pluggar du hemifrån på de tider som passar dig. Men tänk på att eftersom du studerar på egen hand så behöver du ha god självdisciplin.
Mer än bara studier
Förutom dina ämnen så jobbar vi ofta även med teman som sträcker sig över kursgränserna. Det kan handla om temaveckor där du får interagera och diskutera med skolans andra deltagare och lärare över nätet, eller delta i olika föreläsningar.
Kursen har en fysisk träff som är obligatorisk att vara med på. Årets träff är planerad att ske i Stockholm under hösten.
Du får närmare info om datum efter antagning, men den kommer i god tid så du kan boka din resa. Under den träffen får du hjälp med att skapa en bra struktur på dina studier samt fördjupa dina kunskaper genom gemensamma diskussioner och uppgifter, och så lär du känna dina lärare och kurskamrater litet närmare!
Vi anordnar dessutom friluftsdagar, konserter och andra evenemang som du är välkommen att vara med på – men som distansdeltagare är det förstås frivilligt.
Utrustning och kurslitteratur
För att kunna gå Allmän kurs på distans behöver du ha antingen en dator eller surfplatta med Internetuppkoppling (mobiltelefon fungerar ej).
Du behöver även ha en kamera, mikrofon och högtalare så vi kan se och prata med varandra. Alla dessa saker finns ofta färdigt inbyggda i bärbara datorer och surfplattor, men om du har en stationär dator kan du behöva skaffa ett headset med mikrofon samt en webbkamera.
När kursen börjar får du ladda ned gratisappen Microsoft Teams, som är vår studieplattform. Du får dessutom ett eget skolkonto skickat till dig – egna privata Teamskonton fungerar inte med våra studier.
Du kommer att behöva träffa dina lärare över Teams åtminstone fyra gånger per vecka. Mycket av själva skolarbetet kan dock göras nedkopplad.
Och du köper din kurslitteratur själv. Du får en lista på de böcker du behöver i god tid före kursen startar.
Nivå, behörigheter och omfattning
När du börjar får du välja mellan ämnen som svenska, engelska, samhällskunskap, religion, matematik, naturkunskap, geografi och historia. (Särskilda behörigheter kan ges i vissa fall, om du t. ex. siktar på att ansöka till en specifik utbildning senare.)
För gymnasiebehörighet
Du som vill plugga på grundskolenivå, så du får grundläggande behörighet till gymnasiestudier, behöver uppnå följande under dina studier:
Du slutför minst ett års heltidsstudier på den här kursen och dina ämnen motsvarar grundskolans årskurs 9.
Du behöver dessutom få åtminstone godkänt i följande ämnen på en nivå som motsvarar årskurs 9:
- Svenska eller Svenska som andraspråk
- Engelska
- Matematik
- Samhällskunskap
Kurserna motsvarar Skolverkets kursplan för samtliga ämnen.