Happis Arts & Crafts: Konstnärligt projekt

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Sverigefinska folkhögskolan
Plats:
Haparanda - Norrbottens län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
15 april 2025

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Minst 18 års ålder. Intervju. Arbetsprov (bifogas med ansökningen). Gymnasiebehörighet (du har slutfört grundskola).

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2025 - 12 jun 2026

Kostnader: Själva utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Däremot tillkommer en material- och teknikavgift om 3000 kr per termin. I den avgiften ingår studiematerial, teknik, försäkringar, studiebesök, m. m.

Kontakt: Victoria Andersson

Telefon: 0922 688 00

E-post:
victoria.andersson@svefi.net

Drömmer du om att förverkliga konstprojekt? Att fokusera på ett eget projekt, eller fördjupa dig i ett specifikt konstnärligt område? Då kan du söka Happis Arts & Crafts: Konstnärligt projekt!

  • Fördjupa dig i ditt kreativa skapande
  • Fokusera 100% på eget arbete
  • Förverkliga ditt konstprojekt

Drömmer du om att få att förverkliga konstprojekt? Att få fokusera 100% på ett eget konstnärligt projekt eller fördjupa dig i det egna kreativa skapandet? Du kanske redan är yrkesverksam men vill ägna en längre tid till fördjupning inom ett specifikt konstnärligt område? Då kan du söka Konstnärligt projekt på Happis Arts & Crafts! Här kan du fokusera på din egna konstnärliga process under ett helt år, men du har fortfarande tillgång till både inspiration och samarbete från och med skolans övriga deltagare och lärare.

Den här kursen kan vara starten på ett eget större arbete, men den kan även vara en möjlighet för dig att slutföra en redan påbörjad process.

BIld: Deltagare använder tänger för att placera en lerskulptur i ugn.

 

Förverkliga ditt eget projekt

På Sverigefinska folkhögskolan får du en egen liten ateljé att jobba i. Projektet genomför du under handledning av kursansvarig och våra gästlärare.

Du får både individuella ateljésamtal samt diskutera i grupp, och du har möjlighet att ta del av vissa kurser som parallellt pågår på Happis Arts & Crafts som till exempel måleri, skulptur, textil, keramik, video, med mera. Allt beror på ditt eget konstnärliga område.

Och du får dessutom tillgång till keramikverkstad, grafikpress, datasal samt delta på gemensamma aktiviteter.

Bild: Lerskulpturer på plast i väntan på bränning.

 

Vad som förväntas

Du ska ha gått en konstnärlig grundutbildning eller ha dokumenterad konstnärlig erfarenhet. Du ansöker med ett formulerat projekt som du vill genomföra. Planering och mål ska finnas med i projektbeskrivningen. Skisser får gärna också inkluderas.

Under projektutbildningen fördjupar du dig individuellt i ditt eget konstnärliga arbete. Ditt fokus ligger vid det egna konstnärliga utforskandet och du planerar året tillsammans med kursansvarig.

Utbildningen kräver en viss erfarenhet att driva eget projekt så du bör ha motivation och kunna jobba självständigt.

Vi vill dessutom att du har redovisningstillfällen med klassen samt håller en slutpresentation vid årets slut.

Studierna är på 100% och har obligatorisk närvaro. Vi tar in max 2 deltagare.

Bild. Deltagare arbetar med screentryck på textil.

 

Din utveckling

I och med att du får ett helt år på dig att fokusera på ditt eget skapande och samtidigt ha tillgång till egen ateljé samt handledare, lärare och övriga konstdeltagare så lär du få gott om nya tankar, idéer och kunskaper. Du får dessutom knyta nya kontakter med både skolans personal och de gästlärare som kommer in utifrån skolan för att undervisa i olika konstnärliga tekniker!

Bild: Stafflier med konstverk i skolans ateljé.

 

När du går vidare

När du slutfört ditt år hos oss har du inte bara fått fördjupa dig i ditt eget kreativa skapande, du har även genomfört och möjligtvis även avslutat ditt konstnärliga projekt. Arbetet har gett dig både insikter och värdefulla erfarenheter, och det är dessutom något du kan visa upp om du t. ex. siktar på att söka vidare till konsthögskola eller liknande utbildningar.

Bild: Bord fyllt med små lerskulpturer.

 

Skolan, boende och CSN

Sverigefinska folkhögskolan ligger mitt på torget i Haparanda, en lugn småstad alldeles på gränsen till Finland och den finska systerstaden Torneå. Du som jobbar med ditt konstnärliga projekt håller oftast till i din egen ateljé ovanför vår populära restaurang Minerva på skolans innergård. Som studerande har ni tillgång till skolans lokaler även på kvällar och helger.

Och du är välkommen att bo på vårt vandrarhem under din tid hos oss. Vandrarhemmet ligger bara tvärs över torget från skolans huvudbyggnad, och i varje rum ingår eget badrum samt gemensamt wifi, kök och tvättstuga. Du kan ange att du vill ha ett rum på vandrarhemmet i samband med att du ansöker till en utbildning.

Ditt konstnärliga projektår är CSN-berättigat och utförs på heltid.

Bild: Sverigefinska folkhögskolan, en gul träbyggnad vid Haparanda torg.

 

Gemenskapen

Studierna på Svefi präglas av gemenskap: utöver era egna ämnen förekommer det även gemensamma föreläsningar, friluftsdagar, workshops, valfria tillvalsämnen, tillställningar och mycket annat!

Det finns dessutom en grupp där representanter från alla utbildningar kan ta upp frågor inom skolan och planera egna evenemang, t. ex. att anordna en egen konsert, resa till Jokkmokks årliga marknad, eller varför inte bowling i Torneå?

Bild: Lärare och deltagare plockar mat från ett bord.

 

Förresten, “Happis”?

”Happis” i kursnamnet ”Happis Arts & Crafts” är smeknamnet för Haparanda! Det är något man lär sig när man kommer hit.

Välkommen att säga Happis, du med!

Bild: Deltagare arbetar med isskulptur på Haparanda torg.

 

Mer info

För mer info om det konstnärliga projektåret, boende, skolan, med mera, besök gärna vår webbplats: www.svefi.net/happis-arts-and-crafts-konstnarligt-projekt.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

— Du har fått arbeta med, och fördjupa dig i, din valda konstform.
Du har fått arbeta med, och möjligtvis även slutföra, ditt eget konstnärliga projekt.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://svefi.net/happis-arts-and-crafts-konstnarligt-projekt/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan, Svefi, erbjuder unika och kvalitativa utbildningar. Vi tror att du vill brinna för det du gör, och därmed kan du själv till stor del påverka ditt eget studieinnehåll. Svefis konstfyllda rum och exotiska läge på landsgränsen till Finland upplevs av många som ett spännande inslag i skolgången. Skolans lokaler är naturligtvis tillgänglighetsanpassade. Välkommen!

Läs mer om skolan

Postadress:
Sverigefinska folkhögskolan
Torget 3
953 32 Haparanda

Besöksadress: Torget 3, Haparanda

Telefon: 0922-688 00
E-post: info@svefi.net
Webbadress: https://www.svefi.net/