Paret Anna och Niclas går en budoutbildning tillsammans på Karlskoga folkhögskola. – Man blir en mer harmonisk och inlyssnande människa och det kan man ju komma vart som helst med sen, menar Niclas.
Är du intresserad av hälsa, kost och träning och vill ta ett steg mot en hälsosammare livsstil? Vill du veta hur du kan göra för att planera och utvärdera din träning och din kost, och vilka verktyg du kan använda för att förbereda dig inför en eventuell prestation? Denna kurs är för dig som vill ha de grundkunskaper som krävs för en livsstil med en mer hälsosam riktning. Det handlar om vanor och om att hitta en balans mellan kosthållning, fysisk aktivitet och återhämtning. Fokus ligger på att du får en teoretisk grund som du själv sedan får omsätta i praktik.
Kursen sker på distans 25% med obligatoriska föreläsningar på onsdagar kl. 12:30- 15:00 (ca). Du behöver ha tillgång till en dator med stabil uppkoppling, headset och webkamera. Utöver föreläsningarna finns möjlighet till individuella träffar med kursledarna där du får coachning/vägledning i din kosthållning och träning. Varje vecka får du en uppgift kopplat till föreläsningarna som du får arbeta med. Vi kommer att arbeta en del med diskussion i mindre grupper, där du kommer att placeras med andra deltagare som har liknande målsättning.
Delmoment:
Kost:
Under detta moment kommer vi att gå igenom hur man räknar ut energibehov och hur man kan anpassa kosten utifrån sin egen livsstil, sina mål och förutsättningar. Vi kommer att studera vanligt förekommande och grundläggande begrepp inom området näringslära. Vi kommer också att titta närmare på livsmedelsmärkningar, genomföra näringsberäkningar och jämföra olika livsmedel för att förstå skillnaden mellan dessa. Du kommer att få möjlighet att logga din kost i ett kostdataprogram där du kan få återkoppling av våra kostrådgivare.
Att äta hälsosamt och näringsrikt behöver inte vara svårt, me för att lyckas krävs det att man har kunskap om grundläggande näringslära och att man förstår hur allt hänger ihop. Målet med denna del av kursen är att ge dig den kunskap du behöver på din väg mot en mer hållbar, näringsrik och hälsosam kosthållning.
Träningslära:
Denna del av kursen går igenom de basala delarna i ämnet träningslära, som enkelt uttryckt är:” läran om idrottsträning”. Vi går igenom hur man kan tänka för att skapa olika typer av träningsupplägg och hur man kan justera och finslipa sitt träningsupplägg. Oavsett om du tränar för Vasaloppet eller vill komma igång med en bättre vardagsrutin, har du nytta av att veta mer om hur träning påverkar dig.
Kursen täcker in målsättning/motivation, principer att tänka på vid träning, träningsplanering, de olika delarna av “prestationsförmågan” (tex: styrka, uthållighet, teknik/rörlighet) och “Hjärnan, “vanor och ovanor” hur får man ihop allt?”.
Mål:
Deltagaren ska få kunskap om:
– Hälsosamma val i vardagen.
– Hur träning, kost och återhämtning hänger ihop.
– Grunderna i näringslära.
– Grunderna i träningslära.
– Hur man planerar sin kost utifrån sina egna mål och förutsättningar.
– Hur man utformar träningsplaneringar utifrån sina egna mål och förutsättningar.
Preliminär planering för våra träffar på onsdagar:
v.33 Uppstartsvecka “Jag och mina mål”
v.34 Kost “BMR, TDEE, PAL”
v.35 Träning “Motivation, målsättning och loggbok”
v.36 Kost “Matspjälkning och nervsystemet + start näringslära”
v.37 Träning “Principer vid träning och prestationsförmågan”
v.38 Kost “Fortsättning näringslära och några viktiga mikronutrienter”
v.39 Träning “Träningsplanering”
v.40 Kost "Antioxidanter/ fria radikaler” + Näringsanalyser och livsmedelsjämförelser”
v.41 Träning “Uthållighet”
v.42 Kost “Bra att veta: Innehållsförteckning, nyckelhålsmärkning, Eko, reko, fairtrade”
v.43 “Halvtidsreflektion” /enskilda samtal
v.44 HÖSTLOVS-utmaningen
v.45 Träning”Styrka”
v.46 Kost “Dieter och kostråd och kosttillskott”
v.47 Träning ”Teknik/rörlighet” Funktionell träning
v.48 Kost “Att få kosten att bli hållbar i längden”
v.49 Träning “Hjärnan, “vanor och ovanor” hur får man ihop allt?”“Hur går jag vidare?”
v.50 Utvärdering