Rand har både gått Allmän kurs på plats och på distans. För henne har det betytt mycket att man fokuserar på deltagarens utveckling på folkhögskolan och inte vilket betyg den ska stämplas med.
Vad är Allmän kurs?
På Allmän kurs ges du möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högre studier samt att eventuellt uppnå vissa särskilda behörigheter. Syftet är, utöver att nå behörigheter, att du ska växa som människa och samhällsmedborgare, det vill säga att du ska lära för livet.
Vem kan söka till Allmän kurs?
Allmän kurs riktar sig till dig som saknar fullständig gymnasieutbildning. Till Allmän kurs söker människor i olika åldrar med varierande bakgrund och framtidsplaner.
Hur går undervisningen till?
I kursen ingår bl.a. de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, samhällskunskap, matematik, naturkunskap, historia och religionskunskap. Därutöver ingår ett tillval, motion och hälsa, kulturstunder, studiebesök, temadagar och kulturevenemang.
Du kan gå ett, två eller tre år, beroende på skolbakgrund och framtidsplaner. Varje kursdeltagare får en individuell studieplan.
Stöd och hjälp i undervisningen
På Allmän kurs studerar du tillsammans med andra vuxna i mindre grupper. Du har två mentorer som tillsammans med dig ansvarar för dina studier. Din studieinsats på Allmän kurs bedöms inte genom prov. Därför är det viktigt att du är närvarande på lektionerna och deltar aktivt i diskussioner, redovisningar, praktiska övningar och grupparbeten.
Lektionerna leds av lärare men du får också stöttning av en elevassistent på ett flertal lektioner.
Ansökan
Till vårterminen har vi i regel ett fåtal lediga platser.
När du ansöker ska du skicka med:
- Betyg/intyg från tidigare studier
- Eventuella arbetsgivarintyg