Form- & designlinje - distans

Ansökan öppnar 22 januari
Skola:
Hällefors folkhögskola
Plats:
Hällefors - Örebro län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
5 maj

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Vi ställer inga krav på arbetsprover. Vi vill att du har ett intresse och en vilja att genomföra kursen och att utveckla din förmåga i bild, form och design. Skriv i ett personligt brev, utifrån ditt intresse, motivation och din avsikt med studierna.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 20 aug 2025 - 29 maj 2026

Träffar:
2 obligatoriska träffar
11 obligatoriska nätträffar

Kostnader: 1.300:-/ Läsår för läromedel och porto.

Kontakt: Maria Hernfridsson

Telefon: 070-6439133

E-post:
maria.hernfridsson@folkis.nu

Kursen vänder sig till dig som vill prova på och/eller dig som vill få övergripande kunskaper inom form- och designområdet. 

Kursen är en orienteringskurs och dess huvudsyfte är att ge en inblick i olika områden kring form och design. Att studera på distans innebär en större flexibilitet i tid och rum. Det är en möjlighet för dig som vill studera men samtidigt bo kvar på din hemort eller forsätta arbeta.

Flexibelt lärande innebär att du själv kan planera studierna vad gäller tid och plats, men samtidigt ställer det större krav på din studieförmåga. Vi kommer att jobba med flera olika studiemedier så som textbaserade artiklar, youtube filmer m.m. Det kommer inte vara några regelrätta lektioner.

Kursen är indelad i elva områden med en inlämningsuppgift var tredje vecka. Kursen syftar inte i första hand till att ge formell kompetens, men kan tjäna som förberedelse för vidare studier inom de olika områdena som tas upp.  

Du kommer att arbeta utifrån ett entreprenöriellt perspektiv, där fokus ligger på förmågan till problemlösning, kreativt tänkande, nyfikenhet och initiativkraft. Focus ligger på att arbeta med skissning och teckning i de olika uppgifterna i första hand.

Kursen innebär också att du kommer att arbeta mycket hemma för dig själv, så du bör att stor arbetsdiciplin och vara bered på att det är du som ska vara den drivande kraften av ditt arbete. Kursen utgår från dig som deltagare men du får verktyg att kunna arbeta vidare i din kreativitet.

 Du arbetar utifrån
- Vad design/formgivning kan vara.

- Att utveckla din förmåga i presentation, skissning, form, formgivning och design samt självständigt arbete och research.

- Att få en förståelse för samband mellan produkt/målgrupp och design/formgivning. 

- Att skapa en grund för ett kreativt tänkande, tillverkningsprocess och idéer.

Under året kommer vi att arbeta inom dessa områden:

Grund. Olika övningar/sätt att teckna, måla, perspektiv, komposition, skuggor m.m.  

Kreativa processen. Vi arbetar med kreativitetsövningar och idéskapande. 

Färg – Färglära. Vad är färg, hur vi påverkas av den och hur man kan använda den.

Form. Här arbetar du med form och formgivning mot ett tema. 
Utifrån egna idéer inom temat skapar du din form.

Grafisk design. Förhållandet mellan det grafiska budskapet och de grafiska möjligheterna. Hur text, typografi, layout, bild, form och färg samarbetar.  

Industridesign. Upptäck området i vardagsprodukters utveckling. Momentet utgår från en eller två produkter.

Förpackningsdesign. Grafisk- och industridesign i kombination. Hur ser vi på en förpackning och vad har den för funktion och form.

Miljö. Tematiskt arbete som ger en inblick i begrepp som återvinning och praktisk design samt planskisser.

Företagsidentitet. Logotyp och varumärke. 

Mönsterdesign. Material och mönsterkonstruktion för tryck. Vi arbetar med att konstruera ett eget mönster.

Specialarbete/presentationsteknik. I det sista momentet arbetar du med ett specialarbete inom konst eller design. Du får grunder i presentations- och utställningsteknik.

Viktigt att veta om kursens arbetssätt

Att arbeta på distans kan gå till på olika sätt, men den gemensamma nämnaren är att kursarbetet sker på nätet, och är mötes- och dialogbaserad i sammanhållna grupper. En stor del av tiden ägnas åt arbetsuppgifterna under eget ansvar. 

Alla arbetsuppgifter läggs ut online på nätet kontinuerligt med inlämningsuppgifterna. Vi kommer att ha korta zoom-möten inför varje moment där man kan ställa frågor och få svar på det man undrar över i just det momentet. Fasta inlämningsdatum kommer att finnas så att du har en deadline att passa med uppgiften.  

Vårt minimikrav är att du besöker och aktivt deltar i vårt ”nätklassrum” minst 2 ggr per vecka. Du kan nå läraren genom e-post eller telefon. Svar på e-post sker inom 24 tim på arbetsdagar. 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Fått övergripande kunskaper inom området form och design. Utvecklat en förmåga att uttrycka sig inom form, formgivning och design. Kunna tänka kreativt och fått en förståelse för sambandet mellan produkt, målgrupp, design och formgivning.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.folkis.nu

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Hällefors folkhögskola

Kultur, design och konstnärligt skapande. Huvudskolan ligger i bostadsområdet Polstjärnan, 500 m från centrum. Vår filial finns i Örebro vid Våghustorget på Jordgatan 6. I Hällefors är närheten till naturen, olika motionsanläggningar och flera skulpturparker det som utmärker skolans läge.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hällefors folkhögskola
Klockarvägen 16
712 33 Hällefors

Besöksadress: Huvudskolan i Hällefors, Klockarvägen 16, 712 33 Hällefors, Filialen i Örebro, Jordgatan 6, 702 26 Örebro

Telefon: 0591-643 90
E-post: info@folkis.nu
Webbadress: http://www.folkis.nu/