Teaterledare på distans

Ansökan öppnar 22 januari
Skola:
Hällefors folkhögskola
Plats:
Hällefors - Örebro län
Längd:
Ett år
Studietakt:
25%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Ansökan öppnar: 22 januari 2025

Antagningsvillkor: Du söker kursen genom att fylla i vår ansökningsblankett samt bifoga ett personligt brev och ett personbevis. I ditt personliga brev presenterar du dig själv och berättar vad du hoppas få ut av kursen. När antagningsprocessen är klar får du ett skriftligt

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 20 aug 2025 - 29 maj 2026

Träffar:
2 obligatoriska träffar
5 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri men du betalar 450:- per termin för bl.a. läromedel och material. Du kan finansiera dina studier hos oss genom CSN.

Kontakt: Hällefors folkhögskola

E-post:
info@folkis.nu

Kursen är en förberedande grundkurs på gymnasienivå som riktar sig till dig som vill leda teatergrupper. 

Du kommer under kursens gång få redskap och verktyg inom teaterns alla konstnärliga delar samt studera pedagogik och ledarskap. Tanken är att efter avslutad kurs eller under kursens gång kunna starta en egen teatergrupp som du med hjälp och stöd av professionell lärare utvecklar och leder. Kursen vänder sig till alla åldrar. Du kommer att utveckla dina kunskaper inom teaterns alla konstnärliga delar så som regi, scenografi, mask, kostym, ljud/ljus, dramaturgi och skrivande. Inga förkunskaper krävs men vi ser att du har ett stort intresse av att utvecklas inom området. Det viktigaste är att du har viljan, modet och nyfikenheten att utforska dig själv och växa tillsammans med kurskamraterna – samt att du brinner för teater.

Kursen är en distanskurs, på 25%, där två fysiska träffar på Hällefors folkhögskola ingår, en på hösten och en på våren. På närträffarna finns det chans att fördjupa sig mer i de olika delmomenten, testa saker praktiskt samt inspireras genom spännande studiebesök. 

Kursens upplägg möjliggör att du kan fortsätta att arbeta eller studera andra ämnen vid sidan av denna kurs och distansarbetet går att anpassa genom möjligheten att se inspelade föreläsningar i efterhand samt under grupparbeten själv lägga upp passande tider för gruppmöten. Arbetet på distans sker både i grupp och individuellt via Zoom och är kopplat till relevant kurslitteratur inom ämnet. En översiktsplan för termin 1 med kurslitteraturlista kommer presenteras under kursens första vecka och för termin 2 under slutet av första terminen, detta gör att du har god till på dig att lägga upp din studietid och boka in datum för närträffar. 

Vid närträffarna på skolan har du möjlighet att träffa dina kurskamrater och praktiskt genomföra olika moment samt att pröva ditt ledarskap. 

Omfattning

Utbildningen sker på kvartsfart, vilket innebär 5 timmar/vecka lärarledd undervisning och 10 timmar/vecka egenarbete. Det är viktigt att du redan nu är beredd på att hålla tider och ta stort eget ansvar, det ingår som en självklar del av utbildningen.

Under hela kurstiden har vi ett stort stöd från folkhögskolans egna medlemmar Arbetarteaterförbundet (ATF) och Amatörteaterns Riksförbund (ATR).

Kursinnehåll:

  • Pedagogik och ledarskap inom teater
  • Regi
  • Skådespeleri
  • Dramaturgi
  • Scenografi
  • Kostym
  • Ljud/Ljus
  • Gruppdynamik och problemlösning
  • Budget och ekonomi
  • Övningsbank

Om du sedan tidigare är bekant med teater, regi eller manusskrivning som uttrycksform är kursen en bra väg för vidare utveckling.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kunna leda egna teatergrupper och ha de verktyg som krävs för att på ett pedagogiskt sätt genomföra olika konstnärligt projekt från start till slut.

Tillit behövs om du ska funka som skådespelare

Karin och Jennifer trivs i bubblan på skådespelarutbildningen. – Det har varit mycket fokus från lärarna på att vi ska funka som grupp. Vi ska trivas tillsammans, vara schyssta mot varandra och ha kul ihop, säger Karin.

Läs hela artikeln

Hällefors folkhögskola

Kultur, design och konstnärligt skapande. Huvudskolan ligger i bostadsområdet Polstjärnan, 500 m från centrum. Vår filial finns i Örebro vid Våghustorget på Jordgatan 6. I Hällefors är närheten till naturen, olika motionsanläggningar och flera skulpturparker det som utmärker skolans läge.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hällefors folkhögskola
Klockarvägen 16
712 33 Hällefors

Besöksadress: Huvudskolan i Hällefors, Klockarvägen 16, 712 33 Hällefors, Filialen i Örebro, Jordgatan 6, 702 26 Örebro

Telefon: 0591-643 90
E-post: info@folkis.nu
Webbadress: http://www.folkis.nu/