Simon hann skaffa tre barn och jobba ett antal år inom läkemedelsindustrin innan han tog tag i sin dröm – att syssla med musik på heltid. Nu har det som skulle vara ett år på folkhögskoleutbildningen i musikproduktion förlängts till två.
Undervisningen på musiklinjen
På Kävesta folkhögskola får du tid att fokusera helt på musiken i en lugn och trygg miljö. Här kan du:
- Förbättra din spelteknik
- Fördjupa din förmåga att förstå musikaliska sammanhang
- Utvecklas konstnärligt
På musiklinjen vid Kävesta folkhögskola lägger vi mycket tid på att musicera tillsammans och arbetar mycket med ensembleundervisning. Vi har ett gott samarbete med olika scener i regionen och du får möjlighet att delta i många konserter.
Alla deltagare, oavsett inriktning, får undervisning på sitt huvudinstrument varje vecka. 40 minuter i årskurs ett och 60 minuter i årskurs två.
Klassisk inriktning med kammarmusiken i fokus
På den klassiska inriktningen står kammarmusiken i centrum. Vi arbetar med repertoar från 1500-talet till nutida musik.
Varje deltagare är med i en eller flera kammarmusikensembler, till exempel duetter, trios, kvartetter, kvintetter, vokalensemble, stråkensemble eller flöjtensemble.
Målet är att du ska få spela/sjunga tillsammans med flera olika typer av instrument, samt lära dig uppförandepraxis i olika tidsepoker.
Många konserter
En central del i undervisningen på musiklinjen är att spela för en riktig publik. Musiklinjen genomför ett stort antal konserter varje läsår. På den klassiska inriktningen får du medverka på konserter med dina kammarmusikensembler och din solorepertoar.
Några av de scener vi ofta spelar på är Nicolaikyrkan i Örebro och Örebro Konserthus. Vi har även många konserter på skolan och i andra sammanhang.
Öva med ackompanjatör
En gång per vecka får du tillsammans med din instrumentgrupp lektion med skolans ackompanjatör. Det ger dig möjlighet att spela din solorepertoar samt träna på att spela upp inför andra.
Instrument
Du kan ansöka på följande instrument: sång, piano, orgel, gitarr, tvärflöjt, oboe, klarinett, fagott, violin, viola, cello, kontrabas.
Antagning
Antagningen till musiklinjen består av antagningsprov och intervju. Läs mer: Antagningen till musiklinjens klassiska inriktning.