Danslinje med inriktning nutida dans

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Kävesta folkhögskola
Plats:
Sköllersta - Örebro län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Antagningsprov. Se hemsida för mer information.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2025 - 3 jun 2026

Kostnader: Månadskostnad för läromedel, fika och lunch. Boende på internatet betalar även för hyra, frukost och middag. Se hemsida för mer information.

Kontakt: Anna Gerdin

Telefon: 070-682 49 62

E-post:
anna.gerdin@kavesta.fhsk.se

Danslinjen passar dig som vill förbereda dig inför högre dansutbildningar. Utbildningen är inriktad mot nutida dans och du får fördjupa dina danstekniska färdigheter samt utveckla ditt eget skapande.

Förberedande dansutbildning

Kävesta folkhögskolas danslinje ger dig tid och trygghet att fokusera helt på dansen. Genom vår dansutbildning vill vi att du ska kunna utvecklas till en självständig och ansvarstagande dansare.

Eftersom vi erbjuder internat kan du både studera och bo på skolan. Du har tillgång till skolans egna danssalar både på kvällar och helger.

Inriktning mot nutida dans

På utbildningen är vi flera danslärare som undervisar kontinuerligt i nutida dans. Det ger olika perspektiv på ämnet. För att våra deltagare ska få dansfärdigheter med både bredd och spets kombinerar vi den nutida dansträningen med:

  • Jazzdans
  • Klassisk balett
  • Improvisation
  • Hiphop
  • Fys

Produktioner och eget skapande

Danslinjen arbetar konstnärligt med dans och genomför både mindre och större produktioner. Du får öva på att själv koreografera, enskilt och i grupp, samt framföra andras kompositioner. Syftet med produktionsämnena är att:

  • Utveckla din förmåga att skapa koreografiska kompositioner både individuellt och i samarbete med andra.
  • Hitta ditt personliga uttryck.
  • Lära dig att använda din dansteknik på bästa möjliga sätt.

Utmanas i en trygg miljö

Vi som undervisar på Danslinjen vill skapa en trygg miljö tillsammans med våra deltagare. Det är en förutsättning för att alla ska kunna pusha sig själva och testa helt nya saker.

Vårt mål är att alla deltagare ska kunna utvecklas så mycket som möjligt utifrån sina individuella förutsättningar. Därför har vi som undervisar på danslinjen resurser och tid att möta varje deltagare i både dansundervisning och samtal.

Avstämningssamtal och utvecklingssamtal

Varje deltagare har en kontaktlärare som håller avstämningssamtal löpande under terminen. En gång per termin träffar du någon av danslinjens lärare för utvecklingssamtal, som handlar om hur det gått under terminen och vilka mål du siktar mot.

Vad händer efter Danslinjen?

De flesta av danslinjens deltagare väljer att gå vidare till högre utbildningar inom dans både nationellt och internationellt. En stor andel är idag verksamma inom dansfältet som till exempel dansare, lärare och koreografer.

Exempel på utbildningar danslinjens deltagare gått vidare till är SKH (pedagoglärare och dansare), Balettakademin (Stockholm och Göteborg), Den danska scenkostskolan, SEAD, Iwanson International, Iceland Academy of the Arts, Sozo och Universitetet i Stavanger.

Antagningen

Antagningen till danslinjen sker genom audition och intervju. Audition sker på plats på Kävesta folkhögskola 24 och 25 april 2025. Under audition sker ett urval. Läs mer om antagningen till Kävesta danslinje.

Läs mer och ansök här: Danslinjen på Kävesta folkhögskola


Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs förväntas kursdeltagaren ha utvecklat sina färdigheter inom dans på ett sätt som gör hen väl förberedd för högre utbildningar inom danssektorn.

Utbildningen ger möjlighet till att identifiera redskap till rörelse, närvaro och uttryck, att bredda sitt rörelsespråk samt att utveckla och stärka sin dansteknik.

Kursdeltagarna ska även ha ökat sin kännedom om dansen som konstform samt sin medvetenhet om dansens olika användningsområden.

Exempel på utbildningar danslinjens deltagare gått vidare till är SKH (pedagoglärare och dansare), Balettakademin (Stockholm och Göteborg), Den danska scenkostskolan, SEAD, Iwanson International, Iceland Academy of the Arts, Sozo och Universitetet i Stavanger.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.kavesta.fhsk.se/sv/utbildningar/danslinjen/

Jag vill vara en positiv röst för andra unga

För Wesley var dansen en räddning under en tuff uppväxt. På Åsa folkhögskolas danslinje lär han sig inte bara fem olika stilar inom streetdance, utan även att växa som människa.

Läs hela artikeln

Kävesta folkhögskola

Kävesta folkhögskola har en estetisk profil. Det innebär att vi utöver allmän kurs har utbildningar i dans, konst och formgivning samt musik. Skolan ägs och drivs av Region Örebro län.

Läs mer om skolan

Postadress:
Kävesta folkhögskola
Kävesta folkhögskola
697 94 Sköllersta

Telefon: 019-602 49 50
E-post: info@kavesta.fhsk.se
Webbadress: https://www.kavesta.fhsk.se/